3 Czekolady

Czasem kupuję sobie kawałek dobrej czekolady do wypieków. Rozpuszczam ją, mieszam z przeróżnymi „polepszaczami smaku”, dodaję składniki o które prosi mój organizm i tworzę moją własną niepowtarzalną tabliczkę. Taką, której na próżno szukać w sklepie. Na przykład mleczną z wiórkami kokosowymi – to moja ulubiona, a jeszcze z dodatkiem rumu… Poniżej znajdziecie przepisy na trzy wersje domowej czekolady, ale są to tylko przykłady. Wy możecie stworzyć własną, ze składników które najbardziej lubicie. A potem, w jakiś deszczowy, pochmurny dzień – np. taki jak dzisiaj – zasiąść w wygodnym fotelu i pochłonąć ją ze smakiem i satysfakcją. Albo możecie podarować ją komuś w prezencie 🙂

Mleczna Kokosowo – Rumowa

  • 110 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżka rumu
  • garść plasterków kokosu do dekoracji

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej ze śmietaną, rumem i wiórkami. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do foremki wyłożonej folią aluminiową. Udekoruj wierzch kokosem i schłódź w lodówce minimum 1 godzinę.

***

Gorzka z Papają

  • 110 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 – 3 łyżki posypki orzechowej
  • garść suszonych owoców, głównie papaji

Suszone owoce zalej wrzątkiem, pokrój na mniejsze kawałki. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej ze śmietaną, wanilią i posypką orzechową. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do foremki wyłożonej folią aluminiową. Udekoruj wierzch owocami i schłódź w lodówce minimum 1 godzinę.

***

Mleczna z Migdałami

  • 110 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki kremówki
  • 1/2 łyżeczki olejku migdałowego
  • 80 g migdałów
  • rządek białej czekolady
  • odrobina posypki orzechowej do dekoracji

Migdały zalej wrzątkiem, wystudź i obierz ze skórki. Część posiekaj, a resztę pozostaw do dekoracji. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej ze śmietaną, olejkiem migdałowym i połową migdałów. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do foremki wyłożonej folią aluminiową. Rozpuść białą czekoladę i na wierzchu tabliczki zrób białe „kleksy”  Udekoruj wierzch resztą migdałów i posypką. Schłódź w lodówce minimum 1 godzinę.

***

Ps. Zwykle dodaję jeszcze około 2 łyżek mleka w proszku ( wtedy czekolada jest twardsza). Tym razem po prostu nie miałam.

9 thoughts on “3 Czekolady

  1. Cudne, piękne, ślinotok wywołujące, boskie! Ostatnio odkryłam połączenie białej czekolady z czarnuszką – może spróbujesz następnym razem?

  2. To coś dla mnie! kazda wersja mi się podoba, lubię każdą czekoladę więc biorę wszystkie:))
    pozdrawiam wiosennie choć deszczowo:)

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s