„Piernik z kwaśnego mleka bez jajek”

Od razu mówię – nie jestem zadowolona z tych zdjęć, ale pokazałam jedno z nich na fb z zapytaniem: kusi Was? Odpowiedź była natychmiastowa i jednoznaczna. WIĘC … Podaję Wam przepis, chociaż wiem, że nie jest to żadne szczególne ciasto. Chociaż… to pierwszy w moim życiu przepis, który zapisałam w swoim kulinarnym notatniku! Nie zaczynałam zbyt wcześnie, bo w klasie maturalnej. Ktoś przyniósł do szkoły blachę tego ciasta, kiedy były osiemnastki i wszystkim bardzo smakowało. Czasem piekę je, kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, a za bardzo nie ma z czego. To ciasto nie składa się z żadnych wyszukanych składników. Najbardziej niedostępnym z nich jest kwaśne mleko, a w zasadzie, w dzisiejszych czasach – maślanka, bo resztę na pewno macie w domu.

Ciasto jest dość słodkie. Dodatek cynamonu upodabnia je trochę do piernika. Jest miękkie, sprężyste i wilgotne, chyba lepsze na drugi lub trzeci dzień. Nawet jeśli się nigdy nie skusicie, to wiem, że taka dawka czekoladowych obrazków poprawi Wam humor 🙂

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki kwaśnego mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szkalnki cukru
  • 2 spore łyżki kakao
  • 2 łyżki dowolnego dżemu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 kostki miękkiego masła lub margaryny
  • garść rodzynek
  • ewentualnie garść suszonych śliwek i groszków czekoladowych
  1. Rodzynki i śliwki zalej wrzątkiem, odcedź na sitku.
  2. Resztę składników dokładnie wymieszaj – drewnianą łyżką lub mikserem.
  3. Dodaj bakalie. Formę na ciasto ( 20 / 25 cm ) wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tarta lub kaszą manną. Zamiast tego możesz wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Przełóż ciasto do formy, wyrównaj wierzch i piecz 45 – 50 minut ” do suchego patyczka ” w temperaturze 180°C.
Składniki na polewę:
  • 1 szklanka cukru – pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki wrzącej wody
  • 2 – 3 łyżki masła
Wszystkie składniki wymieszaj w rondelku, ewentualnie możesz lekko podgrzać, jeśli masło nie chce się rozpuścić. Polej ciasto. Przed pokrojeniem poczekaj aż wystygnie. Smacznego 🙂
Reklama

6 thoughts on “„Piernik z kwaśnego mleka bez jajek”

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s