Klasyczne pesto

Tak, jak obiecałam – jest zielono. Pesto to prawdziwy włoski klasyk. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował – koniecznie musi nadrobić zaległości! I przekonać się jak pięknie pachnie świeżo zmiksowana bazylia. Aromat roznosi się po całym domu, a nawet wymyka na korytarz, kusząc zgłodniałych sąsiadów. Dla mnie to idealne danie na letnie dni. Wyobraź sobie: ciepły wieczór na balkonie, świerszcze koncertują przy zachodzie słońca, w Twojej ręce lampka chłodnego białego wina, a na stole talerz z pachnącym pesto…

Klasyczne włoskie pesto

porcja dla 4 przyzwoitych osób, lub dwóch głodomorów

  • 500 g makaronu ( spaghetti, tagliatelle, lub fettuccine )
  • 1/4 szklanki orzeszków piniowych
  • 2 szklanki liści bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki świeżo startego parmezanu
  • 2 łyżki startego sera pecorino*
  • 1/2 szklanki oliwy
  • czarny pieprz

* można zastąpić parmezanem

  1. Orzeszki piniowe przypiecz na patelni na złoty kolor, odłóż i wystudź.
  2. Do miseczki blendera wsadź liście bazylii, obrany czosnek, orzeszki piniowe oraz sól. Miksuj przez 10 sekund, a następnie zgarnij do środka pesto ze ścianek.
  3. Dodaj starty ser i miksuj kolejne 10 sekund.
  4. W dalszym ciągu miksując, dodawaj stopniowo oliwę, aż uzyskasz pastę. Przypraw pieprzem, wymieszaj.
  5. W lekko osolonej wodzie ugotuj makaron al dente, według przepisu na opakowaniu. Odcedź i dokładnie wymieszaj z pesto. Podziel na talerze, udekoruj listkami bazylii i jedz na ciepło. Smacznego!

Sos można przygotować nawet tydzień wcześniej i przechować go w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Na podstawie książki ” Les pâtes „ Wyd. Fioreditions

Reklama

4 thoughts on “Klasyczne pesto

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s