Mleczne bułeczki – ślimaczki z sezamem

Zakup mąki żytniej tu gdzie mieszkam, we Francji, to nie lada wyzwanie. Przeszukaliśmy wszystkie okoliczne sklepy i nic. Mężczyzna chciał już do młyna jechać! W końcu zajrzałam do sklepu, który z racji swojego położenia nigdy nie był nam po drodze – do sklepu z artykułami bio. Oczywiście kupiłam 🙂 żytnią mąkę w ilości nieprzesadnej: 2 kg, ale poza tym odkryłam bogate złoża innych, trudno dostępnych produktów. Tam jest wszystko! Moje oczy uśmiechały się, patrząc na zawartość półek, choć i tak tylko wstępnie omiotłam je wzrokiem. Było tuż przed zamknięciem, więc nie miałam czasu, aby przejrzeć wszystko. W najbliższych dniach wybieramy się na dokładny rekonesans, a tymczasem zakwas na chleb już prawie gotowy! Chleb upiecze Mąż, bo całkiem nieźle mu to wychodzi 🙂

Dzisiaj, jeszcze nie na zakwasie, a na mleku – przepyszne bułeczki! Są super mięciutkie, delikatne i smaczne. Idealne na śniadanie i dla dzieci. W smaku dość neutralne, choć zawierają cukier. Można je jeść zarówno na słodko, jak i ze słonymi dodatkami. Nie są pracochłonne, ale dość długo się czeka na kolejne etapy przygotowania. Zapewniam, że warto poświęcić swój cenny czas, bo są bardzo smaczne. To kolejny udany przepis z książki „Le pain” A. Bisio.

Mleczne bułeczki – ślimaczki

  • 5oo g mąki pszennej dobrej jakości ( ja użyłam miałką mąkę fluide typ 45 )
  • 15 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 50 g cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • 350 ml ciepłego mleka ( lub mniej )
  • do dekoracji: ziarna sezamu, mak, pokruszone orzechy itp.
  1. W misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dodaj trochę mąki. Powinien powstać dość rzadki rozczyn. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 – 3 godziny. W tym czasie rozczyn co najmniej podwoi swą objętość.
  2. Po tym czasie do rozczynu dodaj resztę mąki, cukier i przestudzone masło.
  3. Wyrabiaj ciasto około 20 minut, dolewając po trochu ciepłe mleko. Ciasto powinno być miękkie i jednolite.
  4. Przykryj ściereczką i odstaw na kolejną godzinę. Ciasto podwoi swoje rozmiary.
  5. Palcami odgazuj lekko ciasto i wyłóż je na posypany mąką blat. Lekko wyrób, podziel na 10 części i uformuj ślimaczki – zwinięte ruloniki.
  6. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej bułeczki – w odstępach, gdyż jeszcze urosną w piekarniku. Posmaruj ich wierzch mlekiem, posyp sezamem lub innymi ziarnami.
  7. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 30 minut. Smacznego!

Reklamy

10 thoughts on “Mleczne bułeczki – ślimaczki z sezamem

  1. Cieszę się, że Wam się spodobały i narobiły smaka 🙂 Dzisiaj mają drugi dzień i są dalej bardzo smaczne. Pozdrawiam z uśmiechem 🙂

  2. Aj znowu kusisz wypiekami a ja nie mam czasu żeby piec … wyglądają niesamowicie pysznie !

    • Troszkę wyrastają, więc trzeba zachować pomiędzy nimi odstępy – dopiszę do instrukcji, dziękuję za pytanie – nie o wszystkim się pamięta. Pozdrawiam 🙂

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s