Fleur de sel – sól morska

Fleur de sel to naturalna sól morska, zbierana ręcznie w okresie od początku czerwca do końca sierpnia. Sól ta powstaje tylko w gorące letnie popołudnia, tworząc na powierzchni morza / oceanu tzw. kwiaty soli. Fleur de sel może mieć  także różowy lub łososiowy kolor – to wynik rozprzestrzeniania się Dunaliella salina, czyli pewnego gatunku alg morskich, które uwalniają beta-karoten i nadają soli woń fiołków.

Fleur de sel produkowana jest we Francji, Portugalii oraz na Majorce. Dzięki swojej delikatnej i chrupiącej konsystencji nadaje się doskonale do najbardziej wyrafinowanych potraw. Koneserzy nazywają ją „kawiorem” wśród soli. Jej cena jest dość wysoka i raczej nie nadaje się do codziennego użytku, zamiast zwykłej soli kuchennej. Wspaniale smakuje na przykład z pomidorkiem, jajkiem, dobrą rybą z grilla lub pieczonymi ziemniaczkami. Należy ją dodawać pod koniec, lub już po ugotowaniu potrawy. Rozpuszcza się bardzo szybko i jest bogata w magnez i wiele pierwiastków śladowych. Zdecydowanie warto spróbować!

8 thoughts on “Fleur de sel – sól morska

  1. piękne bratki :-),
    soli morskiej też używam, popieram wszystkie Twoje słowa tu napisane ! 🙂

  2. Pingback: 66 Wonderful FUDGE Recipes.... of every kind ! - Flavor Infusion

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s