Fleur de sel to naturalna sól morska, zbierana ręcznie w okresie od początku czerwca do końca sierpnia. Sól ta powstaje tylko w gorące letnie popołudnia, tworząc na powierzchni morza / oceanu tzw. kwiaty soli. Fleur de sel może mieć także różowy lub łososiowy kolor – to wynik rozprzestrzeniania się Dunaliella salina, czyli pewnego gatunku alg morskich, które uwalniają beta-karoten i nadają soli woń fiołków.
Fleur de sel produkowana jest we Francji, Portugalii oraz na Majorce. Dzięki swojej delikatnej i chrupiącej konsystencji nadaje się doskonale do najbardziej wyrafinowanych potraw. Koneserzy nazywają ją „kawiorem” wśród soli. Jej cena jest dość wysoka i raczej nie nadaje się do codziennego użytku, zamiast zwykłej soli kuchennej. Wspaniale smakuje na przykład z pomidorkiem, jajkiem, dobrą rybą z grilla lub pieczonymi ziemniaczkami. Należy ją dodawać pod koniec, lub już po ugotowaniu potrawy. Rozpuszcza się bardzo szybko i jest bogata w magnez i wiele pierwiastków śladowych. Zdecydowanie warto spróbować!
A mogę spytać gdzie ją kupiłaś, bo szukam tej soli już od dawna!
Chyba w E.Leclerc, ale ja mieszkam we Francji. Tutaj jest dostępna 🙂
też używam i bardzo ją cenię 🙂
Trzeba ją cenić, bo droga ;)))
piękne bratki :-),
soli morskiej też używam, popieram wszystkie Twoje słowa tu napisane ! 🙂
Sól cenna jak złoto,intryguje nas jej fiołkowy zapach.
Pingback: 66 Wonderful FUDGE Recipes.... of every kind ! - Flavor Infusion
teraz jest chyba dostepna na stronie solnysklep.pl
ale nie jestem pewnien.