Białe szparagi z sosem holenderskim

Dzisiaj wybrałam się na taki prawdziwy targ w poszukiwaniu botwinki. Botwinki niestety nie było, kupiłam więc prawdziwy miód „od chłopa”, pyszne truskawki i tyle szparagów, ile udało mi się objąć dłońmi, może nawet troszkę więcej. Były tak świeże, że już przy lekkim dotknięciu trzeszczały, ocierając się o siebie, a na tabliczce widniał napis: très tendres . Białych jeszcze nie jadłam, więc nie mogłam im się oprzeć. Rzeczywiście ten gatunek jest lepszy, ma wyraźniejszy, przyjemny smak. W połączeniu z młodymi ziemniaczkami, jajkiem sadzonym i sosem holenderskim smakują rewelacyjnie!

Szparagi

Białe szparagi należy obrać ze skórki, opłukać i odłamać końcówki. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie przez 15 minut, przy czym ich główki mogą wystawać ponad poziom wody, aby ugotowały się na parze.

*****

Sos holenderski

porcja dla 4 – 6 osób

  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 3 żółtka
  • 250 g masła
  • 3 łyżki wody
  • 2 szczypty soli i pieprz, najlepiej biały
  1. Rozpuść masło w mikrofalówce lub na parze.
  2. Do rondelka z grubym dnem wlej połowę soku z cytryny, wodę i dodaj żółtka. Przypraw pieprzem i solą.
  3. Na małym ogniu miksuj zawartość rondelka przez około 2 minuty.
  4. Zdejmij z ognia, dodawaj stopniowo masło, cały czas miksując. Pod koniec wlej resztę soku. Sos powinien swoją konsystencją przypominać majonez.
  5. Jeśli sos wystygnie, można postawić rondelek nad garnkiem z gorącą – nie gotującą się wodą, ale gotowy sos najlepiej podawać od razu. Smacznego!

Przepis z Elle à table

Reklamy

5 thoughts on “Białe szparagi z sosem holenderskim

Odpowiedz na Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s