Ryż na mleku o smaku tonki i wanilii

W końcu kupiłam tą upragnioną, wypatrywaną przez miesiące TONKĘ! Pachnie pięknie, subtelnie. Najbardziej wyczuwalny jest aromat waniliowo – migdałowy. Cały czas myślę, do czego użyć tej przyprawy i znalazłam już kilka zastosowań, o czym napiszę w kolejnych postach. Dzisiaj zrobiłam deser, który uwielbiam i nareszcie mam na niego przepis idealny. Ten deser musi być ugotowany z użyciem okrągłego ryżu! Wtedy smakuje najlepiej – jest delikatny i nie „kitowaty”. Ten gatunek ma drobniutkie, okrągłe ziarenka – doskonale nadaje się do risotto i właśnie do takich słodkich deserów. Próbowałam już z innym, normalnym ryżem, albo z płatkami ryżowymi – to nie to samo. Nie jest może zbyt fotogeniczny, ale jego smak – to zupełnie inna historia!

Ryż na mleku

porcja dla 4 osób

  • 1,5 litra pełnotłustego mleka
  • 150 g ryżu okrągłego ( riz rond )
  • 50 g brązowego cukru
  • laska wanilii
  • pół fasolki tonki
  1. W garnku z grubym dnem zagotuj mleko. Dodaj ryż i laskę wanilii ( ziarenka oraz skórkę ). Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Mieszaj od czasu do czasu, aby ryż nie przywarł do dna.
  2. Dodaj cukier i startą tonkę. Gotuj kolejne 10 minut.
  3. Usuń skórkę wanilii i podziel deser na 4 salaterki. Jedz jak wolisz – na ciepło lub zimno. Smacznego!

Jeśli deser będzie zbyt gęsty, możesz dolać odrobinę gorącego mleka.

Reklamy

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s