W końcu kupiłam tą upragnioną, wypatrywaną przez miesiące TONKĘ! Pachnie pięknie, subtelnie. Najbardziej wyczuwalny jest aromat waniliowo – migdałowy. Cały czas myślę, do czego użyć tej przyprawy i znalazłam już kilka zastosowań, o czym napiszę w kolejnych postach. Dzisiaj zrobiłam deser, który uwielbiam i nareszcie mam na niego przepis idealny. Ten deser musi być ugotowany z użyciem okrągłego ryżu! Wtedy smakuje najlepiej – jest delikatny i nie „kitowaty”. Ten gatunek ma drobniutkie, okrągłe ziarenka – doskonale nadaje się do risotto i właśnie do takich słodkich deserów. Próbowałam już z innym, normalnym ryżem, albo z płatkami ryżowymi – to nie to samo. Nie jest może zbyt fotogeniczny, ale jego smak – to zupełnie inna historia!
Ryż na mleku
porcja dla 4 osób
- 1,5 litra pełnotłustego mleka
- 150 g ryżu okrągłego ( riz rond )
- 50 g brązowego cukru
- laska wanilii
- pół fasolki tonki
- W garnku z grubym dnem zagotuj mleko. Dodaj ryż i laskę wanilii ( ziarenka oraz skórkę ). Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Mieszaj od czasu do czasu, aby ryż nie przywarł do dna.
- Dodaj cukier i startą tonkę. Gotuj kolejne 10 minut.
- Usuń skórkę wanilii i podziel deser na 4 salaterki. Jedz jak wolisz – na ciepło lub zimno. Smacznego!
Jeśli deser będzie zbyt gęsty, możesz dolać odrobinę gorącego mleka.