Poczuj miętę!

Kolejna sobota – dzień targowy. Jadę połazić, może znajdę w końcu tą botwinkę! Znalazłam tonkę, to i na pęczek buraczków powinnam kiedyś trafić. Ludzi!!! – w bród! ( kto wiedział jak się pisze w bród – ręka do góry ). Czuję się jak mała rybka płynąca pośrodku ogromnej ławicy, tylko w tą drugą stronę. Omijam stragany z ciuchami, butami, pościelą, płytami ze skoczną muzyką, uśmiecham się 🙂 Oczywiście nie kupiłam botwinki :-[ Robiąc drugą rundkę po targu musiałam się na coś zdecydować. W głowie – chaos. Sery, suche kiełbasy, kurczaki, duuużo pieczonych kurczaków! Miody, przyprawy, oliwki, chleby i bagietki. Całe stragany warzyw, owoców i ziół. Nie mam już ochoty na szparagi. Zaraz obok jest kanał z ładnymi łódkami. Po krótkim namyśle wracam i kupuję ( na namysł najlepszy jest papieros, niestety nie palę od jakichś dwóch lat, chociaż miałabym ochotę, od czasu do czasu ). Kupuję kilo dojrzałych brzoskwiń, mango, miętę w doniczce, jakiegoś kalafiora i parę innych rzeczy. Wszystko takie świeże i pachnące, że aż nierealne. W drodze do domu zjadam jedną brzoskwinię,  sok leje się po brodzie i po palcach. W radio lecą Les lépidoptères. Już wiem co zrobię!

Kruche ciasto jest trochę trudne w obróbce, ale doskonale się nadaje do tej tarty. Jeśli nie macie nerwów, możecie użyć gotowego ciasta, lub np takiego. Przepis na podobne ciasto był w ostatnim ELLE à table, ale ja zmieniłam nadzienie. Pomyślałam, że takie słodziutkie, dojrzałe brzoskwinie będę się świetnie komponować ze świeżym zapachem mięty. Tarta wyszła naprawdę prze – pysz – na! Po pierwszym kęsie zrobiłam duże oczy i takie :mmmmm?!?

Tarta brzoskwiniowa ze świeżą miętą

Kruchy spód ( pate brisée sucrée ):

  • 220 g mąki
  • 140 g masła
  • 60 g cukru
  • 2 szczypty soli
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek zimnej wody

Nadzienie:

  • 1/2 kg dojrzałych brzoskwiń
  • garść listków świeżej mięty
  • 50 g cukru
  • 25 g masła
  • listki mięty i cukier puder do dekoracji
  1. Przygotuj kruche ciasto: w misce wymieszaj suche składniki, następnie dodaj masło. Możesz użyć miksera, lub wyrobić ciasto ręką. Dodaj żółtka i zimną wodę. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie – dodaj jeszcze odrobinę mąki, jeśli za twarde – wody. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię i schowaj do lodówki na minimum 30 minut, najlepiej na 3 godziny.
  2. Owoce opłukaj i pokrój na kawałki. Listki mięty posiekaj i wymieszaj z owocami.
  3. Foremkę natłuść masłem i wyłóż 3/4 ciasta. Resztę pozostaw do dekoracji. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Możesz przykryć wierzch ciasta papierem do pieczenia i wysypać ziarna fasoli ( ja tego nie zrobiłam i ciasto było ok ).
  4. Podpiecz lekko spód w piekarniku nagrzanym do 180 °C.
  5. Następnie wyłóż na ciasto owoce, posyp cukrem i małymi kawałeczkami masła.
  6. Udekoruj wierzch paseczkami / rulonikami pozostałego ciasta.
  7. Wstaw do piekarnika na około pół godziny, lub do momentu, aż wierzch ciasta będzie miał złoty kolor.
  8. Gotowe ciasto udekoruj listkami mięty, posyp cukrem pudrem. Przed pokrojeniem poczekaj, aż tarta wystygnie. Smacznego!

11 thoughts on “Poczuj miętę!

  1. Piękna tarta i brzoskwinie, naprawdę piękne zdjęcia, a ja w piątek kupiłam świeżą botwinkę w Lidlu, chyba była dostawa warzyw.

  2. Dziękuję Wam za miłe słowa 🙂 w nawiązaniu do tekstu w tym poście miało wyglądać „troszkę nierealnie” i chyba tak jest. U mnie warzyw jest mnóstwo, tylko nie ma botwinki 😉 Pozdrawiam Was serdecznie!

  3. Same smakołyki ! Uwielbiam miętę, jestem wręcz „nałogową pijaczką” mięty 🙂 … najlepiej tej świeżej właśnie, a już rośnie u mnie w ogródku !

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s