Człowiek, bezy & lemon curd’e!

Ten kto mnie lepiej zna, wie, że mam taką szczególną fazę, kiedy chodzę po domu, wyzywam i narzekam. Ni stąd ni z owąd, nagle przeistaczam się w człowieka. Klnę pod niebiosa używając bezeceństw typu:  ło ranyboskie, skaranie z Wami, cholera oraz innych jasnych pieronów podhalańskich, akcentując tylko mnie wiadomą sylabę i podkreślając każde „rrr„. Żalę się nad sobą, że człowiek musi tylko ciągle zmywać, sprzątać, że nikt człowieka nie kocha i jest sam na tym świecie. Że tylko on – człowiekwszystko! Że znowu zapomniał i musi się wracać. Że nikt – NIKT   człowiekowi nie pomoże! Że chodzo i brudzo! Pies nie sprząta wokół swojej michy, a jego Pan nie wychodzi na zewnątrz z papierosem i robi dym. I oboje tylko jedzo i kruszo. Pies wtedy lekko znika z pola widzenia, tak na wszelki wypadek, ale leży i patrzy z uwagą. A Pan? A Pan się śmieje! Śmieje w żywe oczy i mówi tranquil. Bo w gruncie rzeczy człowiek ma wtedy wyjątkowo dobry humor i nic w tym momencie nie jest w stanie tego zmienić. Nawet żadna olaboga, kruca fuks, karramba ani ten w ząbek czesany!

Bezy. Czy ja wiem? Właściwie to ja nie wiem czy aż tak bardzo lubię bezy, ale z uporem psułam porcję za porcją – taki przepis, nie taki, temperatura wyższa, krócej, dłużej, by to szlag trafił, nic człowiekowi nie wychodzi! – aż w końcu zrobiłam! No! Mogę teraz się zabrać za chrzanienie makaroników  🙂

I jeszcze ten lemon curd cholera jasna! – kiedyś jego też trzeba było w końcu zrobić. Skoro na każdej wycieczce muszą być jaja na twardo i pomidory ( nie wiedzieliście? – muszą! ), to ten lemon curd’e na blogu też być musi!

Znowu wyszło najlepiej z magazynu Zeste – może my tu we Francji jakieś inne jaja robimy, to i inny przepis potrzebny? Je n’ai aucune idée! Nie wiem.

*****

Przepis na bezy ( około 50 szt. )

  • białko z 2 jaj ( w temp. pokojowej )
  • 80 g drobnego cukru
  • 30 g cukru pudru

Białko ubij na bardzo sztywną pianę. Stopniowo dodawaj wymieszany cukier. Miksuj, aż uzyskasz szklistą, gęstą masę. Przełóż ją do rękawa cukierniczego. Na papierze do pieczenia, lub macie silikonowej wyciskaj małe bezy ( 2 – 2,5 cm średnicy ). Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 100° C na 2 i pół godziny. Wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i pozostaw bezy w środku do całkowitego wystygnięcia.

Przepis na lemon curd – krem cytrynowy ( 2 słoiczki – takie jak na zdjęciu )

  • 4 jaja
  • 100 g cukru
  • 120 ml soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny „bio”
  • 20 g miękkiego masła

Do garnka z grubym dnem wbij jaja. Dodaj cukier, sok z cytryny, skórkę i masło. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, około 5 minut. Kiedy krem zgęstnieje – zdejmij z ognia i przełóż go do słoiczka. Schłódź w lodówce.

Gotowe bezy przełóż kremem cytrynowym, najlepiej zjedz od razu. Smacznego!

Reklamy

25 thoughts on “Człowiek, bezy & lemon curd’e!

  1. Świetny tekst, na prawdę się ubawiłam czytając go 🙂 Piszesz z taką lekkością, dystansem 🙂
    A bezy przepiękne, gratuluje wygranego starcia 🙂 I do tego lemon curd, który od dawna chciałam przygotować więc skorzystam z przepisu i pewnie jeszcze dziś dam znać jak wyszedł 🙂

  2. Bardzo lubię Twój sposób wypowiedzi 😀 Ten post w ogóle przypadł mi do gustu! I powiem tak – mam tak samo jak Ty 🙂 Bezy już w sumie robiłam, ale ten Lemon Curd za mną ciągle chodzi. Niedługo zrobię. 🙂 Pozdrawiam!

  3. Jak ja lubie cie czytac!
    A na takie humory dobra beza nie jest zla. A jesli do tego przelozona lemon curdem, to juz w ogole.

  4. Powtórzę się jeśli napiszę, że mam podobnie 🙂 Bezy są fajne, moja popisowa to beza Pavlova na którą przepis podpatrzyłam w programie „Ugotowani” . Te wyglądają jak zwykle wszystko u Ciebie – NIESAMOWICIE i chyba przy najbliższej okazji muszę przygotować je mojemu przyszłemu teściowi, który uwielbia bezy a Lemon curd’e miałam w planach odkąd kupiłam książkę Nigelli tylko nie mogłam się „zebrać”.

  5. Kurde, dzięki Wam ;-))) Zapomniałam dodać, że bezy świetnie smakują z tym kremem – nie są takie słodkie i stają się bardzo kruchutkie. To, że taki zestaw nie jest konstrukcją stałą, to już inna sprawa. Zawsze można zamiast tradycyjnych bezów zrobić takie małe koszyczki. Pozdrawiam serdecznie, dziękuję, że zaglądacie 🙂

  6. ani bez, ani cytryn na słodko nie lubię, ale wpis genialny 🙂 skąd ja znam to tupanie, sapanie pod nosem, cholerowanie i inne brzydkie gadanie. szczególnie to umartwione, że nikt nie pomoże, człowiek musi wszystko, a inni tylko brudzo i kruszo, mistrz! :)))

  7. Dzisiaj zacznę inaczej-DZIEŃ DOBRY dla Ciebie crummblle i dla wszystkich , którzy odwiedzają te strony.Chciałam tylko powiedzieć , że nie ważne jest jaka jest pogoda za oknem ,ale jaka jest pogoda w nas. W Twoich postach . przeuroczych zdjęciach i barwnych komentarzach zawsze dominuje ciepło i radość życia.Pisz i fotografuj ciesząc nasze oko i podniebienie.

    • Szczerze mówiąc u mnie nie stoi zbyt długo, więc nie jestem ekspertem w pasteryzacji lemon curde’u. Na pewno trzeba go przechowywać w lodówce. Zachowuje świeżość przez kilka dni. Tyle wiem na ten temat. Pozdrawiam 🙂

  8. Bezy i lemon curd wyglądają niezwykle apetycznie… ale ta łyżka z Kubusiem Puchatkiem ! Błagam o jakieś namiary gdzie można taką dostać, w ogóle to był komplet czy do kupienia pojedynczo ? Z góry dziękuję. Pozdrawiam cieplutko z zimnej Warszawy, Agnieszka 😉

    • Szczerze mówiąc, nie wiem skąd mam tą łyżeczkę, ale widziałam podobne komplety sztućców dla dzieci w różnych sklepach z artykułami kuchennymi. Pozdrawiam serdecznie z mroźnej Francji 🙂

  9. Cytryny uwielbiam! Strasznie kusi mnie ten lemon curd 🙂 ale do czego jeszcze mogłabym go wykorzystać? Nie przepadam za bezami więc trochę się boję, ze nie będę miała radości z ich przygotowywania…

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s