Pomidory faszerowane z tymiankiem i świeżą szałwią

Faszerowane pomidory są tak popularne we Francji, jak u nas gołąbki. W przypadku tych drugich zdecydowanie stawiam na klasykę, natomiast pomidory nadziewam zgodnie z sezonem, nastrojem, lub innym „widzimisiem„. Tym razem postawiłam na smak świeżych ziół – tymianku i szałwii. Aby nie było zbyt nudno, dodałam szczyptę „diabelskiej przyprawy„. Bardzo polecam to danie, szczególnie na kolację we dwoje, troje… (dla czwartego może już nie wystarczyć ;-), po długim, gorącym czerwcowym dniu – właśnie takim jak dziś.

Pomidory faszerowane z tymiankiem i świeżą szałwią

  • 4 duże, masywne pomidory
  • 500 g mięsa mielonego ( wieprzowego lub z dodatkiem wołowiny )
  • 3 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • garść gałązek świeżego tymianku
  • garść listków szałwii
  • 4 małe kawałki masła
  • pieprz i sól
  • ewentualnie przyprawa „włosy diabła
  • ryż – ilość według uznania
  1. Pomidory umyj, odetnij górną część, aby powstał „kapelusik”, a wnętrze wydrąż przy pomocy łyżki lub noża.
  2. Posiekaj drobno cebulę oraz czosnek.
  3. Przygotuj farsz: mięso wymieszaj z posiekanymi ziołami (tymiankiem i szałwią), czosnkiem i połową cebuli. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
  4. Wnętrze pomidorów również delikatnie przypraw i nałóż do środka farsz. Przykryj „kapelusikiem”.
  5. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż pozostałą cebulę i wydrążony miąższ pomidorów, przypraw.
  6. Na wierzchu ułóż pomidory i na górze każdego z nich umieść kawałek masła.
  7. Wstaw pomidory do gorącego piekarnika – 180° C na godzinę. Pięć minut przed końcem pieczenia możesz pod kapelusik włożyć odrobinę „diabelskich włosów”.
  8. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
  9. Podawaj pomidory na gorąco, z ryżem ( ryż możesz polać uduszonym, soczystym miąższem pomidorów ). Udekoruj talerz listkami szałwii lub tymianku. Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji ” Vive la France! ”

4 thoughts on “Pomidory faszerowane z tymiankiem i świeżą szałwią

    • Pomidory- moja milosc po…czekoladzie:-) A i do pomidorow wybieram najlepszy ocet balsamiczny tudziez winny i wloskie pieczywo. W moim domu pomidory jadamy 6 razy w tygodniu, w wszelakich postaciach i tego nigdy za wiele 🙂 Sa wszechstronne, piekne i co wazne, bardzo zdrowe. Piekne zdjecie ziol. Sciskam! 🙂

      • Ja czekam zawsze na te pyszne w sezonie, słodziutkie, mięsiste 🙂 Zioła sfotografowałam pod wieczór, jak już powoli się ściemniało – pomyślałam, że wypadałoby je też pokazać. Zawsze jestem niezorganizowana, jeśli chodzi o zdjęcia 🙂 Na szczęście teraz światło jest dla nas łaskawe do wieczora. Pozdrawiam, Agnieszko!

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s