Tarta z serem feta, szpinakiem i pieczarkami

Wszystko zaczęło się od tego żółto – czerwonego pomidora, a raczej od jego niesamowitego, prawdziwego zapachu. Aby nie był taki sam, dokupiłam mu kilku kolegów, różnej postury oraz maści, nie przejmując się zbytnio ich urodą, bo przecież liczy się to, co jest w środku. Kto jak kto, ale TE POMIDORY MAJĄ BARDZO BOGATE WNĘTRZE. A ten pierwszy – to po prostu Woody Allen wśród pomidorów! Pozostała jeszcze jedna kwestia – znaleźć im równie godne i zacne towarzystwo. Tak oto narodziła się tarta na cieście francuskim z serem feta, szpinakiem i champignons de Paris. Et voilà! 😉

Tarta z serem feta, szpinakiem i pieczarkami

porcja dla 4 – 6 osób

  • porcja gotowego ciasta francuskiego ( najlepiej w formie okrągłego placka )
  • 500 g pieczarek
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 200 g sera feta
  • 30 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 ml śmietany 20 %
  • 20 „przekrętów” młynka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  1. Formę na tartę wyłóż ciastem francuskim. Jego wierzch przykryj folią aluminiową, a następnie na górę wysyp fasolę lub inne ziarna.
  2. Podpiecz ciasto „na biało” według instrukcji na opakowaniu ( 10 – 15 minut w temperaturze 210° C do momentu, aż brzegi ciasta zaczną ciemnieć, potem usuń folię i fasolę, kontynuuj pieczenie przez kolejne 5 minut, wyjmij ciasto z piekarnika ).
  3. Cebulę i czosnek posiekaj drobniutko. Pieczarki obierz, pokrój w plasterki, opłukaj liście szpinaku.
  4. Na patelni rozpuść masło. Wrzuć pieczarki i duś je pod przykryciem 10 minut.
  5. Następnie dodaj do pieczarek szpinak i smaż wszystko razem około 2 minut.
  6. Gotowe warzywa odcedź na durszlaku.
  7. Ser feta pokrój na małe kawałki. Wymieszaj je z oliwą, cebulą, czosnkiem oraz pieprzem i solą.
  8. Na podpieczone ciasto wyłóż pieczarki wraz ze szpinakiem, następnie ser feta z przyprawami. Całość polej śmietaną.
  9. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 175° C na 35 minut.
  10. Tartę podawaj na ciepło, z sałatką. Pasuje do niej różowe wino Côtes de provence.

Sałatka z pomidorów i rukoli

  • 2 – 3 pomidory
  • duża garść młodej rukoli ( w zamian może być jakakolwiek inna sałata )
  • płaska łyżka octu z czerwonego wina
  • pieprz i sól

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Pokrop je octem, przypraw pieprzem i solą, udekoruj młodymi listkami rukoli. Smacznego!

Przepis na tartę z książeczki ” Quiches & Pizzas” Editions Soumillion

8 thoughts on “Tarta z serem feta, szpinakiem i pieczarkami

  1. Też uwielbiam te mutanto-podobne, poprzerastane i całkowicie nieforemne pomidory 🙂
    A z tartą to się zgrałyśmy – u mnie też dziś gości ciasto francuskie. Pozdrawiam!

  2. Takie cudowne kwiatuszki dostaję codziennie od mojego synka …niekiedy nawet z korzonkami:) ….a taką wspaniałą tartę zrobie sobie w przyszłym tygodniu:) …bo szpinaku Ci u nas co niemiara:)

  3. Tarta wygląda super, smakuje też świetnie, ale czegoś jej brakuje, bo niestety po nałożeniu pieczarek ze szpinakiem i cebulki z fetą robi się ciężka i przy cienkim spodzie, jaki tworzy gotowe ciasto francuskie, cała się rozwala przy nakładaniu. Nie wiem, może czegoś dałam za dużo, ale raczej trzymałam się przepisu.

    • Maxwelko – Nie wiem, może trzeba bardziej odparować pieczarki, usunąć nadmiar wody przy odcedzaniu? Pamiętam, że tarta bardzo nam smakowała i nie rozwalała się za bardzo, może troszkę, ale taki urok podobnych dań 😉 Pozdrawiam!

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s