Tarte tatin – tradycyjny przepis

Dzisiaj nie będę się rozpisywać. Wpadam tu jedynie na krótką chwilkę i powiem tylko tak: dawno nie jadłam równie pysznego ciasta – wprost rozpływa się w ustach! Tartę tatin jadłam już parę razy, ale ta własna, jeszcze gorąca, wyjęta prosto z piekarnika, z wyciekającym słodkim karmelowym sosem –  nie ma sobie równych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, jeśli macie w domu porządną stalową patelnię, bez plastikowych dodatków. Moja patelnia ma 24 cm średnicy, więc zrobiłam swoją tartę z połowy składników – w sam raz dla 2 osób, z dokładką. Przepyszności!

{Tarte tatin}

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • około 1/3 szklanki zimnej wody
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek*
  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • skórka z 1 cytryny

* Jabłka powinny nadawać się do pieczenia. Może to być gatunek golden lub reneta, a najlepsze to Belchard – Chanteclerc.

  1. Przygotuj ciasto: do miski wsyp mąkę, dodaj zimne masło pokrojone na kawałki, sól i cukier. Opuszkami palców „rozdrabniaj” ciasto, aż będzie przypominało kruszonkę. Dolewaj stopniowo wodę ( możliwe, że będziesz potrzebować mniej niż 1/3 szklanki ). Wyrób ciasto, uformuj z niego kulę, zawiń w folię i odłóż do lodówki.
  2. Jabłka opłukaj, obierz ze skórki i przetnij wzdłuż ( od ogonka ). Usuń gniazda nasienne.
  3. Na stalowej patelni* rozpuść masło, dodaj cukier. Zwiększ ogień, mieszaj, a kiedy cukier zacznie ciemnieć – zdejmij z ognia. Uważaj, bo stanie się to znienacka!
  4. Na karmel wyłóż połówki jabłka, ich zewnętrzną stroną do dna patelni. Posyp jabłka cukrem waniliowym i cynamonem, zetrzyj skórkę z cytryny. Smaż na średnim ogniu około pół godziny. Nie obracaj. Ogień nie może być zbyt ostry, aby jabłka się nie przypaliły. Jeśli jabłka będą zbyt twarde, możesz przykryć je pokrywką na jakiś czas.
  5. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na placek grubości około pół centymetra. Najłatwiej to robić, gdy ciasto umieścisz pomiędzy dwiema warstwami folii przeźroczystej.
  6. Kiedy jabłka będą miękkie i ładnie skarmelizowane – zdejmij je z ognia i lekko przestudź.
  7. Rozłóż ciasto na jabłkach tak, aby nie wystawało poza patelnię.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220° C na około 25 minut.
  9. Po tym czasie wyjmij ciasto i pozostaw na kilka chwil, aby lekko stężało. Następnie obróć je do góry dnem i przełóż na talerz. Podawaj na ciepło lub na zimno. Samo, ze śmietanką lub lodami. Smacznego!

* najlepiej nadaje się duża stalowa patelnia o wysokości około 5 – 6 cm.

Tradycyjny przepis z książki „La bonne cuisine française ” Marie – Claude Bisson

Reklamy

8 thoughts on “Tarte tatin – tradycyjny przepis

  1. Uwielbiam. To prawdziwa klasyka w najlepszym wydaniu! Najlepiej smakuje jesienia, kiedy pojawiaja sie dobre jablka…

  2. tez uwielbiam ta tarte:)) robie ja rowniez w wersji sliwkowej(wegierki),a do jej wykonania uzywam patelni Ingenio-sprawdza sie swietnie!
    P.S. czesto tez zamiast ciasta kruchego stosuje ciasto francuskie-plecam:))

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s