Nie będę wymieniać nazwy, ale domyślacie się chyba o jakie batoniki tutaj chodzi? Z łatwością możecie zrobić sobie takie w domu. Mistrzynią formowania ładnych batoników, ani oblewania ich zgrabnie czekoladą na pewno nie jestem – ważne, że smakują wyśmienicie. Przepis z francuskiego Elle à table nr 82, polecam 🙂
Batoniki kokosowe
składniki na około 9 batoników 30 g
- 125 g wiórek kokosowych
- 170 g mleka skondensowanego słodzonego*
- 200 g czekolady ( gorzkiej lub mlecznej )
- 1 łyżeczka oleju sonecznikowego
- Wymieszaj kokos z mlekiem skondensowanym. Z powstałej masy uformuj małe batoniki. Ułóż je na papierze i wstaw do zamrażalnika na minimum 1 godzinę.
- Czekoladę połam na kawałki i podgrzewaj wraz z łyżeczką oleju ( najlepiej w kąpieli wodnej ), uważaj, aby nie przypalić.
- Maczaj zimne batoniki w czekoladzie i odkładaj je do stężenia na papier, a następnie schłódź w lodówce, tam też je przechowuj. Smacznego!
* ja użyłam niesłodzonego mleka i małej ilości cukru
Uwielbiam batoniki kokosowe w sumie są to jedne z niewielu jakie jadam. Z chęcią wypróbuję.
co za cudeńka 🙂 rewelacja
Super !
Pamiętam jak byłam mała często bywały u mnie w domu takie mini batoniki właśnie kokosowe, ale były też i inne smaki np. orzechowe. Kokosowe jednak były najlepsze … ahh przypomina mi się ten smak 🙂
Wyglądają naprawdę super! Chyba takie jutro zrobię tylko, że w formie kulek. Poddałaś mi pomysł z tym słodzeniem mleka skondensowanego…w końcu cukier w domu jest a produkt będzie tańszy jakieś 3zł 😉
Może i tańszy, ale też tak słodki, jak zechcemy 🙂
Składniki dostępne ,przepis najprostszy na świecie,a efekt w Twoim wykonaniu- niesamowity .Gratulacje.
jak dla mnie poezja:) …. robiłąm jż kiedys podobne kokosowe kuleczki:) smakopwały doskonale:)
Batonik idealny! cudo:D wygląda dokładnie jak sklepowy bounty:)
Rewelacja! uwielbiam wszelkie batoniki kokosowe- to będzie kolejny do przetestowania:)
Wow! Uwielbiam te batoniki 🙂 I bardzo ladnie Ci wyszly. Przepis prosty, skladniki dostepne- do wyprobowania. Pozdrawiam cieplo 🙂
Następnym razem ( bo na pewno będzie ) zrobię je w mlecznej czekoladzie i tak sobie myślałam, żeby je zamrozić w foremce do lodów – będą mniejsze i zgrabniejsze. Dziękuję za Wasze miłe komentarze i pozdrawiam 🙂
niemożliwe, że to jest takie proste! nic, tylko robić 🙂 u Ciebie wyglądają naprawdę profesjonalnie!:)