Chlebek bananowy z tonką i prażonymi orzechami

Z pewnych dobrze poinformowanych źródeł wiem, że mojego bloga czytają również osoby, którym zrobienie kruchego ciasta przysparza nie lada problemów. Też tak kiedyś miałam, ale samo mi przeszło 😉 Dzisiaj coś dla Was, Kochani. Proste ciasto, nie wiedzieć czemu zwane chlebkiem, ale JAKIE! Pyszne po prostu! I nie może się nie udać. Warunek – bardzo dojrzałe banany oraz wszystkie pozostałe składniki w odpowiednich ilościach. Potrzebna będzie jedna duża micha, druga nieco mniejsza miseczka, widelec, łyżka, mikser, piekarnik i jakaś forma keksówka. Przyda się jeszcze odrobina silnej woli – ciasto wypełnia swoim przepięknym zapachem cały dom, ale dobrze Wam radzę, poczekajcie z konsumpcją do dnia następnego – wtedy będzie bardziej wilgotne i znacznie smaczniejsze. Do dzieła!

Chlebek bananowy z tonką i prażonymi orzechami włoskimi

na podstawie przepisu Auntie Ann’s Banana Bread

  • 110 g miękkiego masła
  • 190 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 240g mąki pszennej z dodatkiem proszku do pieczenia ( lub zwykła mąka z 1,5 łyżeczki proszku )
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 / 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 duże dojrzałe banany

oraz dodatkowo, jeśli macie w domu

  • garść prażonych, posiekanych orzechów włoskich oraz startą tonkę ( 1/2 fasolki )
  1. Rozgrzej piekarnik do 180° C.
  2. W misce, przy pomocy miksera, wymieszaj masło z cukrem, aż masa będzie pulchna i blada.
  3. Dodaj 1 jajko i trochę mąki, wymieszaj mikserem.
  4. Dodaj drugie jajko, resztę mąki i sodę. Mieszaj, aż masa będzie jednolita i gładka.
  5. Banany obierz ze skórki i pognieć widelcem na papkę. Dodaj ekstrakt waniliowy, startą tonkę i orzechy. Dokładnie wymieszaj.
  6. Połącz masę z bananami i wyłóż na wysmarowaną masłem blachę, do 3/4 jej głębokości  ( ciasto powinno się zmieścić do keksówki o długości mniej więcej 30 cm ).
  7. Wierzch ciasta możesz posypać orzechami, lub położyć plasterki banana.
  8. Wstaw do piekarnika na około 50 minut, przy czym w połowie pieczenia przykryj chlebek folią aluminiową, aby wierzch się zbytnio nie zarumienił.
  9. Po upływie 50 minut wbij patyczek w środek ciasta – jeśli będzie suchy – jest gotowe.
  10. Wyjmij z piekarnika i wystudź. Pokrój chlebek dopiero na drugi dzień – wtedy jest najlepszy. Smacznego!

10 thoughts on “Chlebek bananowy z tonką i prażonymi orzechami

  1. super ja mam w domku właśnie dojrzałe banany i nie chciało mi się kolejnego koktajlu robić a tu taka niespodziewajka dziękuję pięknie 🙂

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s