Tarta migdałowa z crème pâtissière i porzeczkami

Kolejne zapalenie ucha skutecznie odciągnęło mnie od gotowania przez kilka ostatnich dni. Jeśli ktoś miał – wie co oznacza ta niemiła przypadłość. Nie wiem, czy to odstawienie leku o nazwie Codoliprane, czy mglisty powrót do rzeczywistości spowodował, że zachciało mi się czegoś słodkiego! Zakup nowej, malutkiej foremki na tartę nie pozostawiał wyboru. Sezonowe owoce, francuska klasyka, prosto, łatwo i niedrogo – na tyle stać mnie – biedną, obolałą rekonwalescentkę 😉

Składniki podaję na tartę normalnej wielkości, a ciasto i krem umieszczam z myślą o nowym dziale – przepisy podstawowe. Zapraszam do pieczenia!

Ciasto na spód tarty – Pâte sablée z migdałami

  • 220 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 2 szczypty soli
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajo
  • 40 g zmielonych migdałów
  1. Do miski wsyp mąkę, sól, cukier puder, migdały, dodaj zimne masło pokrojone na kawałki – całość zmiksuj na dużych obrotach, aż masa będzie „piaskowa”.
  2. Dodaj jajo i miksuj, aż ciasto odejdzie od brzegów miski i przyjmie formę kuli.
  3. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie – dodaj odrobinę mąki. Jeśli zbyt twarde – wody.
  4. Lekko posyp ciasto mąką i zawiń w folię. Schowaj do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej na 3 godziny.
  5. Aby wyłożyć ciasto na spód foremki, możesz je rozwałkować ( umieszczając ciasto pomiędzy dwoma arkuszami folii przeźroczystej ), lub po prostu wykleić ciastem dno i brzegi formy.
  6. Nakłuj ciasto widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wysyp na wierzch fasolę*.
  7. Piecz w temperaturze 180° C około 20 minut lub do uzyskania porządanego koloru. Możesz pod koniec usunąć papier i przyrumienić tartę, albo włączyć funkcję grill na ostatnie 5 minut pieczenia, aby brzegi miały ładny brązowy kolor.
  8. Przed wyjęciem tarty z foremki odczekaj około 10 minut, aż lekko wystygnie.

* Papier i fasolę stosuje się głównie do upieczenia ciasta „na biało” – tzn. jeśli ponownie będziemy ją piec z jakimś nadzieniem. Ta czynność pozwala też utrzymać ładny kształt ciasta.

Crème pâtissière

  • 500 ml mleka
  • laska wanilii lub łyżeczka aromatu
  • 4 – 5 żółtek
  • 80 – 100 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • ewentualnie kawałek masła do posmarowania wierzchu kremu
  • do dekoracji: porzeczki czarne i czerwone, odrobina cukru pudru
  1. Zagotuj mleko z wanilią.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem na biało, następnie dodaj obie mąki i dokładnie wymieszaj.
  3. Do żółtek wlej gorące mleko, zmiksuj przez chwilę, przełóż masę do rondelka i zagotuj – około 1 minuty ( jak budyń ).
  4. W trakcie gotowania mieszaj krem trzepaczką, aby był gładki.
  5. Gotowy, gorący krem wylej na upieczone ciasto. Wierzch kremu wyrównaj, możesz posmarować go lekko masłem.
  6. Przykryj folią i pozostaw do wystudzenia.
  7. Udekoruj owocami sezonowymi, ewentualnie posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Przepisy z Elle à table

12 thoughts on “Tarta migdałowa z crème pâtissière i porzeczkami

  1. O tak, creme patissiere przenosi tartę na wyższy poziom rozkoszy.
    Wiem jakim paskudztwem jest zapalenie ucha, więc tym bardziej cieszę się, że już dochodzisz do siebie i że wróciłaś!
    🙂

  2. Crummblle, jest piekna! 🙂
    A i nawet nie masz pojecia jak bardzo Ci zazdroszcze tych porzeczek- w UK tylko przez internet i jak na ironie losu- w ogrodku mych Rodzicow w Polsce nadmiar jak co roku 🙂 Zdjecia bardzo inspirujace.

    • U mojego taty też w ogródku – do wyboru do koloru, a tutaj prawie 2 euro za malutki koszyczek, ale są, to trzeba spróbować, czy w tym roku tak samo smakują 🙂

  3. choć zapalenia ucha nigdy nie miałam, to serdecznie współczuję. każda boląca przypadłość jest paskudna, szczególnie jeśli odciąga od tak ważnych rzeczy, jak blogowanie 😉 a tarta w rekonwalescencji jest boska 🙂

  4. Rewelacja ! Ja dalej trwam w nalewkach i winach 😛 Wczoraj właśnie miałam styczność z porzeczkami, czerwonymi i czarnymi – w tym roku są wyjątkowo dorodne ! 🙂

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s