Malinowo – pistacjowy „mess”

Powiem wprost – ten wpis nie jest żadnym odkryciem deserowego kosmosu, ani wyczynem kulinarnym na miarę prawdziwego cordon bleu*. To wpis o charakterze czysto kuszącym. Eton mess to najłatwiejszy deser pod słońcem, szczególnie jeśli darujecie sobie zrobienie domowych bezów i kupicie gotowe, w sklepie. Łatwość jego wykonania jest z kolei  odwrotnie proporcjonalna do smaku, jakim Was uraczy. Kto już jadł – ten wie. Może być z truskawkami, malinami lub innymi miękkimi owocami. Czy Ktoś poczuł się pokuszony?

* cordon bleu to nazwa potrawy, ale również określenie osoby o wyjątkowych  zdolnościach kulinarnych.

Przepis na bezy

  • białko z 4 jaj – w temperaturze pokojowej
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 szczypta soli
  • 250 g drobnego cukru ( lub pół na pół z cukrem pudrem )
  1. Białka ubij z solą i sokiem z cytryny na bardzo sztywną pianę. Po odwróceniu miski piana powinna tkwić w niej nieruchomo.
  2. Stopniowo, po łyżeczce, dodawaj cukier, cały czas mieszając mikserem.
  3. Kiedy wsypiesz cały cukier, a masa będzie bielutka i szklista – możesz zakończyć miksowanie i nałożyć pianę do rękawa cukierniczego.
  4. Wyciskaj nieduże bezy na papierze do pieczenia, nadając im pożądany kształt.
  5. Możesz posypać bezy pokruszonymi pistacjami, ziarenkami wanilii, brązowym cukrem, startą skórką z cytryny, lub innymi dodatkami.
  6. Wstaw bezy do piekarnika nagrzanego do 100° C na 2,5 godziny. Od czasu do czasu możesz uchylić drzwiczki, aby wygonić wilgoć.
  7. Na koniec otwórz drzwiczki piekarnika i pozostaw bezy w środku do całkowitego wystygnięcia.

Eton mess z malinami i pistacjami

Składniki na około 2 porcje:

  • 200 ml schłodzonej śmietany kremówki
  • około 3/4 szklanki pokruszonych bezów
  • garść pokruszonych pistacji, niesolonych
  • 2 garstki malin
  • ewentualnie około pół szklanki sosu malinowego*

* 1 szkalnkę malin należy połączyć z 1 szklanką malinowej konfitury, a następnie wszystko razem przecisnąć przez sitko.

  1. Śmietanę ubijaj mikserem, aż będzie gęsta. Połącz ją z pokruszonymi bezami.
  2. Do szklaneczek nakładaj kolejno warstwy: śmietana z bezami, częściowo zmiażdżone maliny, sos malinowy, pistacje.
  3. Podawaj najlepiej od razu. Smacznego!

17 thoughts on “Malinowo – pistacjowy „mess”

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s