Kouglof

Lato nas w tym roku nie rozpieszcza. Człowiek miota się po „obejściu”, nudzi i myśli. Co by tu… Pies przeciąga się, ziewając. Za oknem deszcz i wiatr, w lodówce nic nadzwyczajnego. W takich chwilach sięgam po przepisy, które wcześniej omijałabym szerokim łukiem – bo takie zwykłe, może suche?, bo bez owoców. Kouglof to zwykła baba drożdżowa, rodem z Alzacji. Ma swój niepowtarzalny „smaczek” i da się lubić. Porcja do zjedzenia jeszcze na ciepło i  „na raz” dla 4 osób. Szczególnie polecam miłośnikom rodzynek.

Kouglof

  • 350 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 80 g płynnego masła
  • 3 jajka lekko roztrzepane
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • skórka z 1 cytryny
  • 120 g rodzynek
  • 50 g migdałów w płatkach
  1. Rodzynki zalej wrzątkiem. Kiedy będą miękkie i napęczniałe, odcedź je i wystudź.
  2. W miseczce wymieszaj ciepłe mleko z drożdżami, dosyp 60 g mąki, wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
  3. Mąkę wymieszaj z masłem, roztrzepanymi jajami, cukrem, solą i skórką cytrynową. Dodaj rodzynki i migdały. Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie wlej rozczyn. Wyrób gładkie ciasto*.
  4. Przełóż ciasto do posmarowanej tłuszczem foremki ( u mnie mała okrągła o pojemności około 1,5 litra ). Przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na około pół godziny – np. do piekarnika z zapaloną lampką.
  5. Wierzch ciasta możesz posypać garścią migdałów.
  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 – 190 °C około 1 godziny. Ciasto powinno być dość mocno rumiane. Wystudź je i pokrój na kawałki. Pyszne z mlekiem, najlepsze w dniu pieczenia. Smacznego!

* Autorka nie pisze dokładnie o samym wyrabianiu ciasta. Jest ono dość rzadkie, trudne do wyrabiania ręką, ale nie należy się tym przejmować. Możesz użyć dobrego miksera i wtedy rodzynki oraz migdały dodaj na samym końcu.

Przepis z książki „Le pain” A. Bisio

12 thoughts on “Kouglof

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s