Lassi z limonką

Właśnie tego było mi trzeba – szkalneczki pysznego, orzeźwiającego lassi na śniadanie! Świat od razu wczuł się w powagę sytuacji i zesłał na nas burzę z piorunami. Temperatura spadła do znośnych 26 stopni i od razu żyje się lżej.

Napój nie jest zbyt gęsty, a jego słodko – kwaśny smak idealnie wyważony. Dodatek pistacji i nerkowców nie jest konieczny, ale z pewnością wzbogaca walory tego wybornego indyjskiego trunku. Polecam!

Lassi z limonką

dla 2 – 3 osób

  • 4 jogurty naturalne
  • 4 łyżki cukru
  • 100 ml mleka
  • sok z 1 limonki
  • kilka nerkowców i pistacji, niesolonych, pokruszonych
  • listki mięty, do dekoracji
  • kilka kostek lodu
  • można również dodać skórkę z limonki
  1. Przy pomocy blendera zmiksuj jogurt z mlekiem, cukrem, sokiem z limonki i lodem ( jeśli masz dobry sprzęt, jeśli nie – dodaj lód na końcu ). Miksuj do momentu, aż pojawi się pianka.
  2. Rozlej do szklanek i posyp pokruszonymi orzeszkami. Pij na zimno, smacznego!

Na podstawie przepisu z książki S. R. Salverajah ” La Cuisine Indienne”

Reklamy

2 thoughts on “Lassi z limonką

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s