Imbirowe ciasto z Jamajki

Lata 80 te – ehh, co to były za czasy! Za żelazną kurtyną, i nie tylko, Goombay Dance Band robił zawrotną karierę, a piosenka Sun of Jamaica królowała na domowych parkietach.  Tata miał magnetofon szpulowy! Dzieciaki ( wśród nich i ja – oczywiście ) przeciskały się pod coraz to niższą poprzeczką skonstruowaną z kija od szczotki, jak ten Murzyn. Przyjaźń międzysąsiedzka kwitła. Każdego popołudnia hulały młynki do kawy i pachniało na całej klatce schodowej. To nic, że wszystko było na kartki i trzeba było stać w kilometrowych kolejkach.  Ludzie odwiedzali się często i bez zapowiedzi, bo kto wtedy w domu miał telefon?! Były Syrenki, Wartburgi, Trabanty, małe i duże Fiaty. Zenon Laskowik, Genowefa Pigwa, kultowy „Rejs” z Maklakiewiczem i Himilsbachem. Droga na Ostrołękę, a „Piątek z Pankracym”. Kolonie i wczasy pracownicze. Woda z sokiem z saturatora, a w domu z syfonu. Pomarańcze tylko na Boże Narodzenie, a banany od ciotki z enerefu. Imbir służył jedynie do zaprawiania czystej wódki i kompletnie nikt nie słyszał o jakimś cieście z Jamajki. Tak mniej więcej pamiętam tamte czasy.

Ciasto jest umiarkowanie ciężkie, ale nie zbite. Jak każde „piernikowe” – wolno się starzeje. Imbir leciutko pali w język. Nie jest za słodkie, ani zbyt syte. Jest bardzo proste, do jego przygotowania nie potrzeba nawet miksera. Można dodać do masy rodzynki, suszone morele, a wierzch posmarować imbirową konfiturą, lub polać np. białą czekoladą. Jeśli nie wiesz, jak się pozbyć golden syrup’u lub melasy, które od dawna stoją na Twojej półce – oto idealne ciasto dla Ciebie.

Imbirowe ciasto z Jamajki

  • 150 g masła
  • 150 g golden syrup’u
  • 150 g melasy
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki razowej
  • 4 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • do dekoracji: cukier puder oraz suszone owoce mango ( zalane wrzątkiem na kilka minut, aby zmiękły )
  1. Piekarnik rozgrzej do 160° C.
  2. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
  3. Jaja wbij do miseczki, dodaj 4 łyżki mleka i całość rozbij trzepaczką.
  4. Masło, melasę i golden syrup podgrzej w rondelku, mieszając od czasu do czasu. Kiedy masło się rozpuści, odstaw rondelek na 5 minut.
  5. Zawartość rondelka wlej do suchych składników. Wymieszaj, aby nie było grudek. Następnie dodaj jajka.
  6. Jednolitą masę przełóż do średniej foremki, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  7. Piecz 50 – 60 minut do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu pozostaw ciasto do wystygnięcia, a następnie wyjmij z foremki. Posyp cukrem pudrem i udekoruj owocami mango. Smacznego!

Przepis z książeczki ” Pâtisserie facile ” S. Lewis.

Reklamy

16 thoughts on “Imbirowe ciasto z Jamajki

  1. Ech……jak miło że jest Ktoś, kto pamięta tamte czasy…Też byłam wówczas dzieckiem i mam podobne spostrzeżenia. A ta szklanka z kawą plujką……w każdym domu tak kiedyś serwowano:-)

  2. za młoda jestem, żeby pamiętać tamte czasy z takimi szczegółami. pamiętam za to podawanie kawy dziadkom w identycznych koszyczkach.
    ciasto bardzo podoba mi się wizualnie i jeśli w smaku przypomina jamaican ginger cake z brytyjskich sklepów, to ląduje w zakładkach 🙂

    • Maddie, nie wiem jak smakuje jamaican ginger cake w GB, ale pod taką nazwą to ciasto znalazłam w wymienionej książeczce. Nie przekonasz się, jeśli sama nie upieczesz, nie spróbujesz 🙂 Pozdrawiam!

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s