Pancakes z gruszkami w aromatycznym syropie

Człowiek się napatrzy na te wszystkie amerykanske filmy i seriale i potem też by tak samo chciał. Tak pojechać w siną dal różowym cadillac’iem, albo chociaż tą New York City yellow Taxi Cab. Z Chicago do Los Angeles, słynną Route 66, a co! Gdzieś w  Texasie, albo Oklahomie zasiąść w przydrożnym motelu, za porządnym barem i zjeść prawdziwe pancakes’y z USA. Takie, jak Ridiculously Easy Silver Dollar Pancakes, na ten przykład. A kowboje niech patrzą i ślinią się z  zazdrości. Ehh.

Tymczasem siedzę sobie w mojej małej francuskiej kuchence, w jeszcze mniejszym francuskim miasteczku, w którym zlikwidowali ostatnio jedną z dwóch linii autobusowych, pozostawiając tylko nr 7. Patrzę na sielski widok za oknem i sama nie wiem, co mnie tu przygnało. Zresztą, mniejsza z tym.

Moje pancakes nie wyszły tak zawodowo, jak w oryginale. Pewnie dlatego, że nie mam takiej zarąbistej, amerykanskiej blachy do smażenia ( na niższej temp. uzyskuje się ładny, jednolity kolor ). Mimo to, są bardzo smaczne. Delikatne, niezwykle mięciutkie, wręcz maślane. Moim zdaniem o wiele lepsze od naleśników. Z gruszkami i syropem klonowym smakują wyśmienicie. Warto spróbować.

Gruszki w syropie

  • kilka gruszek
  • baton cynamonu
  • 3 ziarnka czarnego pieprzu
  • kwiatuszek anyżu
  • szklanka cukru*

* Można dodać mniej, np 4 łyżki cukru. Wtedy nie będzie to syrop, a raczej zalewa. Gruszki nie będą za słodkie, ale równie aromatyczne.

W rondelku zagotuj wodę wraz z cukrem i przyprawami. Włóż obrane gruszki, zmniejsz ogień i pozostaw na około 10 – 15 minut ( jeśli owoce są miękkie – krócej ). Pozostaw do wystygnięcia.

Pancakes

{ porcja dla 3 osób }

  • 4 jaja
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 – 3/4 szklanki mąki*
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • odrobina masła lub oleju roślinnego do smażenia
  • golden syrup, syrop klonowy lub miód do polania placków

* ciasto na pancakes powinno być dość gęste, ale nie za bardzo mączne. Jego konsystencja w dużej mierze zależy od śmietany. Niestety, musisz sam/a wyczuć odpowiednie proporcje.

  1. Zmiksuj jaja ( przy pomocy blendera lub zwykłego miksera ).
  2. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek, a na powierzchni pojawiły się pęcherzyki powietrza.
  3. Smaż małe placki na średnim ogniu, na lekko natłuszczonej patelni.
  4. Kiedy na powierzchni pojawią się „dziurki” i placek będzie miał ciemnozłoty kolor – odwróć na drugą stronę.
  5. Podawaj pancakes na ciepło, lub zimno z gruszkami, polane słodkim syropem. Smacznego!

Reklamy

12 thoughts on “Pancakes z gruszkami w aromatycznym syropie

  1. Cudny pieniek i cudne pankejki. Co do tych ostatnich, to spróbuj kiedyś wersji z syropem klonowym i boczkiem podsmażonym na chrupko – amerykański akcent sam się po nich pojawia 😉

  2. WITAM SERDECZNIE. Zdjęcia przepiękne,świetny pomysł na deser.Chciałam się pochwalić,wczoraj upiekliśmy z mężem jabłecznik na kruchym cieście wg Twojego przepisu i wyszedł tak, że wszystkim w domu szczęki opadły.Przepis doskonały-dziękujemy.

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s