Spacer po rajskie jabłuszka

Kilka dni temu pozwoliłam, aby to mój pies zaprowadził mnie na spacer. Domyślałam się celu naszej wędrówki. Szliśmy prosto do największego parku w okolicy. Homer tak ciągnął pod górkę, że zaliczył po drodze darmowy manicure. A mnie zaczęła nurtować jedna myśl… Czyżby to drzewko, które widziałam zeszłej zimy, z jednym zaschniętym jabłuszkiem, potem wiosną obsypane różowym kwieciem, tym razem powitało mnie czerwonymi, rajskimi jabłuszkami? Szczęśliwie nie pomyliłam się! Choć nie wszystkie owoce były w pełni dojrzałe, udało mi się zerwać ćwierć kilograma. W sam raz jako dodatek do pysznego, lekkiego ciasta.

Znalazłam przepis na francuskie ciasto jogurtowe w Eating for England. Wydało mi się idealne – lekkie, delikatne, bez nadmiernej ilości tłustych składników. Rajskie jabłuszka są twarde i kwaśne, taki ich urok. Mimo to, po upieczeniu smakują wspaniale. Pomyślałam, że dorzucę do ciasta jeszcze garstkę kandyzowanych wiśni, które leżały w szafce, a ja nie potrafiłam zrobić z nich użytku. W rezultacie powstało rozpływające się w ustach ciasto o słodko – kwaśnym smaku. Jest wilgotne i świeże przez kilka dni. Jeśli dodam, że mój wypiek polałam miękkim lukrem o smaku pomarańczy – skuszę Was choć trochę?

Francuskie ciasto jogurtowe z rajskimi jabłuszkami

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej + odrobinę do posypania foremki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka startej skórki cytrynowej lub pomarańczowej
  • 3/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego + odrobinę do posmarowania foremki
  • 2 duże jaja
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Nadzienie:

  • 250 g rajskich jabłuszek ( pokrojonych na ćwiartki, z wykrojonymi gniazdami nasiennymi )
  • 10 wiśni kandyzowanych, pokrojonych na mniejsze kawałeczki

Lukier pomarańczowy:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • oraz łyżeczka startej skórki pomarańczy
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Foremkę keksówkę posmaruj olejem i posyp mąką, ( nadmiar mąki odsyp ).
  3. Do mniejszej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  4. Do większej miski wsyp cukier i startą skórkę. Opuszkami palców połącz oba składniki, aż cukier będzie wilgotny.
  5. Dodaj jogurt, olej, jaja i wanilię. Wymieszaj przy pomocy miksera, lub trzepaczki.
  6. Następnie wsyp suche składniki oraz nadzienie. Ddokładnie wymieszaj, ale nie za długo.
  7. Nałóż masę do foremki i wyrównaj wierzch.
  8. Piecz około 50 – 55 minut ( do suchego patyczka ).
  9. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj minimum 15 minut, zanim wyciągniesz ciasto z foremki. Wystudź na kratce.
  10. Przygotuj lukier: wymieszaj cukier puder z sokiem. Polej lukrem wierzch ciasta, a następnie posyp startą skórką pomarańczy ( lukier stygnie około 2 godzin ). Smacznego!

20 thoughts on “Spacer po rajskie jabłuszka

  1. Cudnie! Ale przywołałaś wspomnienia… ostatni raz jadłam rajskie jabłuszka jak byłam… w podstawówce! Prosto z drzewka, z koleżanką. A ciasto kusi słodyczą, zwłaszcza ten piękny lukier…

  2. O Jezuńku, cudne…! Ostatnio w Kazimierzu widziałam gałęzie uginające się od rajskich, ale to były prywatne posesje. Ile bym dała aby spróbować tego ciacha z TYMI jabłuszkami. Pokazałaś je niezwykle apetycznie, zresztą… czy jest coś co pokazujesz nieapetycznie…?
    Serdeczności Crumblaku!

  3. A my koło domu mamy taką RAJSKĄ JABŁOŃ i jeżeli się okaże ,że ma jeszcze owoce ,to też będziemy mieć pomysła,Pozdrawiamy ,a zdjęcia smaczne, jak zwykle.

  4. Mnie skusiłaś smaym opisem, mam u rodziców na działce te jabłuszka. nie wiedzą jak je wykorzystywać, więc w ubiegłym roku zrobiłam je na zimę całe z ogonkiem w słodkim syropie. Miały być do deserów, ale niestety nie miałam pomysłu jak je wykorzystać. Myślisz, że można je wykorzystać do tego ciasta?

  5. Oglądam Twojego bloga i dosłownie nie mogę się oderwać. Przede wszystkim masz kopalnię zdjęć, które bardzo przypadły mi do gustu. Nawet, wydawałoby się tak zwykła jak kawa rzecz, u Ciebie wygląda ciekawie i przyciąga wzrok. Zdecydowałam się na komentarz pod tym przepisem, bo zaciekawiły mnie rajskie jabłkuszka, a ciasto jogurtowe lubię, chociaż nie zdarza mi się go często jeść. Pozdrawiam serdecznie! Będę odwiedzała Cię częściej!

  6. Niesamowicie klimatyczne zdjęcia, pachną jesienią i dymem z kominka:)Mam zamiar upiec to cudo jutro dla moich Szkrabów,jednakże mam kilka pytań.
    1. Czy mogę użyć tortownicy zamiast keksówki (chwilowo nie posiadam)?
    2. Jakie inne owoce poleciłabyś mi (brak rajskich jabłuszek)?
    Przeraża mnie widmo zakalca (we wszystkich przepisach nim straszą!),
    ale może się uda:)
    Pozdrawiam ciepło.

  7. Dziękuję za miłe słowa 🙂
    Oczywiście, że może być inna foremka! Jakakolwiek inna wypełniona do 3/4 wysokości. I raczej prosta, bez zbędnych zakamarków i zawijasów – typu babki itp. Jeśli chodzi o owoce, to mogą być same wiśnie kandyzowane na przykład – one się nie „wtapiają” w ciasto podczas pieczenia i ładnie je widać. W oryginalnym przepisie wcale nie było owoców, o ile dobrze pamiętam. Natomiast w kwestii zakalca – ja miałam ostatniego jakieś 10 lat temu i wydaje mi się, że dużo zależy od dobrego piekarnika, chociaż niektórym zawsze wychodzi ( zakalec ), ale to już inny problem 😉 Pozdrawiam, Dominika i życzę Ci udanych wypieków!

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s