Mieszkałam w Irlandi przez 3 lata, ale, szczerze mówiąc, nigdy nie widziałam tam takiego chleba. W Belle Isle Cookery School, gdzie pracowałam 12 miesięcy, piekliśmy bardziej finezyjne wyroby, a w sklepach królowały „sztuczne”, krojone wypieki, niczym żywność dla kosmonautów. Mimo to, ufam autorce tego przepisu. To już kolejny wypiek z książki A. Bisio i jak dotąd się nie zawiodłam. Ten pszenny chlebek jest bardzo delikatny, ma miękki i smaczny miąższ. Skórkę cienką, ale dość twardą. W smaku przypomina „francuza”, zwanego też bułką wrocławską. Doskonale nadaje się nie tylko do kanapek, ale również jako dodatek do zup, czy innych potraw, w których można zamoczyć kawałek chleba. Jak każdy pszenny wypiek, najlepszy w dniu pieczenia. Polecam, szczególnie osobom, które chcą upiec chleb po raz pierwszy.
Irlandzki chleb na mleku
- 450 g mąki pszennej typ 450
- 20 g świeżych drożdży ( lub 10 g drożdży instant )
- około 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 70 g roztopionego masła
- 200 ml ciepłego mleka ( około 30 – 35°C )
- W małej miseczce zrób rozczyn: wymieszaj drożdże z ciepłą wodą i niewielką ilością mąki.
- Resztę mąki wysyp na blat, lub do większej miski. Dodaj sól i rozczyn. Wlej roztopione masło i ciepłe mleko. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 1 godzinę, aby wyrosło.
- Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i podziel na dwie części.
- Z każdej części uformuj spłaszczoną kulę, wierzch natnij na krzyż przy pomocy ostrego noża. Chlebki możesz posypać np. płatkami owsianymi, górskimi.
- Wyłóż chlebki na blachę posypaną mąką i piecz w 200 °C około 35 minut. Przed pokrojeniem wystudź. Smacznego!
doskonały ten chleb! wykorzystam Twój przepis w najbliższych dniach!blog cudny, obserwuję:)
poczułam się tak „domowo”… własny chleb z chrupiącą skórką, leniwe śniadanie… tego mi trzeba
czy smaczny jeszcze nie wiem 😉 ale na pewno bardzo ładny
Tak tak, tam byla „zywnosc dla kosmonautow„ 😀 Jedynie ciabatta byla dobra i oczywiscie polski chlebek, ale tez nie kazdy. 🙂 Jednak ten chlebek wyglada apetycznie i ma tak slicznie podpieczona skorke. Ech… Zapisuje do wykonania w najblizszym czasie, czyli jak tylko bede miala piekarnik. Pozdrawiam.
Przepiękny kształt ma ten bochenek:) … ja piekę chleb już od ponad dwóch lat i przyanam szczerze, że ten sklepowy już mi nie smakuje:) pozdrawiam
Taki chlebek ze szklanką gorącego mleka…..pychota.Pozdrowienia.
Uwiem ze mieszkalas w polnocnej. potwierdzam ze w republice tez takiego nie ma. Poza tym nie pieka na drozdzach tylko na sodzie. krolujacy tu soda bread juz mi dawno sie znudzil
Prezentuje się zabójczo! Wszystkie składniki mam pod ręką oprócz tego nieszczęsnego masła, a chora jestem i do sklepu się ruszyć nie mogę. Czy można je zamienić olejem rzepakowym? Jedno i drugie w formie płynnej, a olej przy okazji bogaty w omega-3 i witaminki 😉
Chyba można, ja bym zaryzykowała 🙂 Spróbuj i powiesz czy się udało 😉