Ciasto potrójnie czekoladowe i nalewka z jeżyn

Jeśli masz ochotę dobić się czymś niesamowicie czekoladowym, popełnić grzech nieumiarkowania i jednocześnie sprawić sobie wcale nie małą, słodką przyjemność – to ciasto spełni wszystkie Twoje oczekiwania. Jeśli zaś chodzi o naleweczkę z jeżyn, pięknie pachnie, smakuje wybornie, ma głęboki, ciemnobordowy kolor i jest dość wysokoprocentowa. W sam raz do powolnego sączenia w coraz dłuższe jesienne wieczory.

Nalewka jeżynowa z wanilią

Składniki na 1,5 litra:

  • 1 kg jeżyn
  • laska wanilii
  • litr spirytusu 50%
  • 150 g cukru
  1. Do dużego słoja wsyp jeżyny i cukier.
  2. Dodaj przekrojoną laskę wanilii i całość zalej alkoholem.
  3. Zakręć szczelnie i odstaw na 2 – 3 tygodnie.
  4. Po tym czasie przecedź i przefiltruj nalewkę przez bibułę.
  5. Rozlej do butelek i pozostaw na miesiąc, lub dłużej.

Jeśli nalewka jest zbyt mocna, możesz dodać przegotowaną wodę, według uznania. Zamiast spirytusu / alkoholu 50 % owoce możesz zalać mocnym rumem.

Ciasto potrójnie czekoladowe z pijanymi jeżynami

  • 3/4 szklanki ( 120 g ) ciemnego, brązowego cukru
  • 1,5 szklanki ( 180 g ) mąki ( ja użyłam T80 )
  • 1 szklanka ( 120 g ) ciemnego, przesianego kakao
  • 3/4 szklanki ( 150 g ) zwykłego cukru
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jaja + 1 żółtko
  • 3/4 szklanki ( 180 ml ) jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka
  • 1/2 szklanki ( 125 ml ) oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 125 g ciemnej + 100 g białej czekolady, posiekanej na kawałki

Ja dodałam również około 300 g jeżyn pozostałych po odcedzeniu nalewki.

Polewa: 100 g białej czekolady i 3 – 4 łyżki śmietany kremówki. Posypka orzechowa do dekoracji.

  1. Piekarnik rozgrzej do temp. 180° C. Średnią blachę posmaruj tłuszczem i posyp mąką.
  2. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki ciasta.
  3. W drugiej misce rozbij jaja i żółtko wraz z wanilią, jogurtem i olejem. Możesz to zrobić przy pomocy trzepaczki.
  4. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj szpatułką – dokładnie, lecz niezbyt długo.
  5. Wsyp czekoladę w kawałkach oraz jeżyny, wymieszaj.
  6. Wyłóż masę do foremki i piecz około 1 godziny ( + 10 / 15 minut ) – do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu pozostaw ciasto w formie przez co najmniej 15 minut, a następnie wyjmij i wystudź na kratce.
  8. Zrób polewę: podgrzej śmietanę z czekoladą. Zdejmij z ognia, pozostaw do przestygnięcia kilka minut, a następnie polej ciasto. Udekoruj groszkami orzechowymi. Smacznego!

Choć jeżyny są dość wysokoprocentowe, cały alkohol paruje podczas pieczenia. Pozostaje jedynie aromat, a ciasto  ma niepowtarzalny smak.

Przepis na ciasto z tej strony, lekko zmodyfikowany.

16 thoughts on “Ciasto potrójnie czekoladowe i nalewka z jeżyn

  1. Ciekawa jestem czy mozna uzyc mrozone jezyny? Jesli tak, to czy nalezy je przedtem rozmrozic czy wrzucic jak leci. Obie propozycje (nalewka i ciasto) brzmia bardzo przekonywajaco, ale jak widze, trzeba zaczac od nalewki – te pijane jezyny;)

    • Myślę, że lepiej rozmrozić. Ja dodałam jeżyny tylko dlatego, że szkoda mi było wyrzucić, trochę „mocy” w nich jednak było 😉 W oryginalnym przepisie wcale nie było owoców, więc nie są niezbędne. Pozdrawiam 🙂

  2. Jeju jeju jeju jeju!!! Zachorowałam na Twoją karafkę – przepiękna! ❤ A naleweczkę na zwykłej wódce to mogę zrobić? Bo aż bym zalegającą na półce Finlandię uruchomiła 😉

  3. Wszystko piękne, Crumblaczku:) Obrazy jak marzenie… A karafeczka cudo…! Ja jeszcze nigdy żadnej jeżynówki nigdzie nie widziałam, ani nie próbowałam… I ciasto powinno mieć tytuł pijane potrójnie czekoladowe;)

    • No właśnie, że nie pijane 😦 Wszystko wyparowało podczas pieczenia. Dlatego trzeba się wspomagać jeżynówką 😉 Dziękuję Ewelinko, że doceniasz urok mojej cudnej karafki, pozdrawiam serdecznie 🙂

      • A jak wyparowało to już insza inszość;) . Wspomaganie jeżynówką dobra sprawa:).
        Wiesz, że gdybym tę karafkę wzięła w swoje ręce złożyłabym na niej pocałunek…? Naprawdę:)

  4. Niestety nie jestem wielbicielką nalewek, ale za to ciasto można by wiele oddać:) Już dawno przymierzałam się do zrobienia czegoś w takiej formie. Karafka i zdjęcia bardzo urzekające:)

  5. Spełniłaś moje marzenie – ciasto czekoladowe. Na pewno skorzystam z przepisu ! 🙂 A co do nalewki – w piątek próbowałam swoją z czerwonej porzeczki, kwaśna ale dobra. Mam jeszcze z czereśni i wiśni, ale te są już słodkie.

    P.S Cudne zdjęcia – jak zwykle 🙂 ! Szczególnie te z karafką … piękna.

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s