Szynka wieprzowa w sosie z białym winem

Bardzo lubię sosy z dodatkiem wina. Dzięki niemu mięso nabiera szlachetnego smaku, a w domu pięknie pachnie. W niedługim czasie postaram się opublikować przepis na real gravy ( nie mam pojęcia, dlaczego tak długo z tym zwlekam, przecież to prawdziwy klasyk! ;- ) Tymczasem zaproponuję tę oto aromatyczną, lekko kwaskową szyneczkę, która wprost rozpływa się w ustach! Jeśli wolisz inne mięso, możesz użyć schabu, lub cielęciny. Potrawa nie jest zbyt kłopotliwa w przygotowaniu, a smakuje wspaniale, polecam!

Szynka wieprzowa w sosie z białym winem

  • 4 plastry surowej szynki
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • oliwa lub olej do smażenia
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • sok z 1 cytryny
  • 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól i pieprz
  • 75 g zimnego masła
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 170° C.
  2. Szynkę rozbij tłuczkiem na cienkie plastry, przypraw pieprzem i solą.
  3. Obtocz kawałki mięsa w mące i usmaż na rozgrzanej oliwie ( 2 – 3 min z każdej strony ).
  4. Odłóż usmażone mięso na talerz, a na tą samą rozgrzaną patelnię wlej szklankę wina. Zredukuj o połowę ( gotuj, aż połowa płynu wyparuje ).
  5. Następnie wlej bulion i znów zredukuj o połowę.
  6. Przypraw pieprzem, ewentualnie solą i dodaj masło.
  7. Kiedy masło się rozpuści, wlej sok z cytryny i wrzuć posiekaną natkę.
  8. Przełóż usmażone mięso do naczynia żaroodpornego i zalej sosem ( całe mięso powinno być przykryte ).
  9. Przełóż do piekarnika i piecz około 30 minut.
  10. Podawaj gorącą szynkę z sosem i ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Jeśli po imprezie zostanie Ci odrobina wytrawnego wina, możesz je zamrozić ( np. w woreczku, jak kostki lodu ), aby w późniejszym czasie wykorzystać do przygotowania sosu.

Reklamy

9 thoughts on “Szynka wieprzowa w sosie z białym winem

  1. serwus! 🙂 jeden z moich ulubionych przepisów. Zaryzykowałem zrobić troche inaczej i mięso rozbiłem na grubsze kawałki ( 2-3 razy grubsze niz na kotleta ). Piekłem 2godz15min. Mięso przeszło sosem w 101% a sos mięsem 😉 luksus! na koniec kieliszek wina na strawność

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s