Kurczak, Rully i Meursault

 

Przyszła jesień, moja ulubiona. Prawie każdy dzień zaczyna się od gęstej mgły, która często nie znika aż do południa. Bywa, że za oknem jest biało i czujemy się jak w niebie. Wszystkie odgłosy świata są wytłumione, a przez otwarte okno wślizguje się para. Uwielbiam ten magiczny czas!

Postanowiliśmy po drodze odwiedzić dwa małe miasteczka: Rully i Meursault, znane nam dotychczas z mijanych drogowskazów i etykietek na butelkach dobrego wina. Z głównego szlaku skręcamy w polną dróżkę. Od razu jest inaczej, jakby cofnąć się w czasie o jakieś 200 lat. Tam życie toczy się niezmiennym rytmem, gdzieś z boku, pośród morza winorośli. Niepozornie wyglądający, uśmiechnięty starszy pan, być może jest właścicielem kilkusetletniej winnicy, przekazywanej przez pokolenia, z ojca na syna. Większość kamiennych budynków ma ponad 100, a może i więcej lat. Wszędzie czuć szacunek – do starych murów, do wina i dobrego jedzenia, do historii. Tutaj można głęboko oddychać. Choć czujemy się jak w bajce, tu wszystko dzieje się naprawdę.

Świetnie doprawiony, aromatyczny kurczak, od razu z dodatkiem ziemniaków i z przepysznym pieczonym czosnkiem. To proste danie właściwie robi się samo – w sam raz na leniwy, niedzielny obiad. Smakuje najlepiej z dodatkiem zielonej, chrupiącej sałaty.

Kurczak pieczony z ziemniakami, czosnkiem i rozmarynem

  • 1 cytryna
  • 2 całe główki czosnku
  • 6 listków laurowych
  • 1 mała wiązka rozmarynu
  • kurczak około 2 kg
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 50 g masła
  • sól i pieprz, ewentualnie inne przyprawy ( papryka ostra i łagodna, pieprz kajeński )

Nie jest to konieczne, ale ja zawsze dzień wcześniej, wieczorem, nacieram kurczaka mieszanką przypraw, przykrywam folią i wstawiam na noc do lodówki. Wtedy mam pewność, że mięso dobrze najdzie smakiem przypraw.

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C.
  2. Dokładnie wyszoruj cytrynę i pokrój ją na ćwiartki.
  3. Główki czosnku przekrój w poprzek.
  4. Do środka kurczaka włóż połowę cytryny, 3 liście laurowe, kilka gałązek rozmarynu i połówkę główki czosnku. Zwiąż nogi kurczaka sznurkiem.
  5. Obierz ziemniaki i pokrój je na połówki, lub ćwiartki – w zależności od wielkości. Wraz z pozostałym czosnkiem wyłóż je na dno naczynia żaroodpornego. Polej olejem, dopraw pieprzem i solą. Dodaj liście laurowe oraz pozostałe ćwiartki cytryny.
  6. Połóż kurczaka na środku i posmaruj go rozpuszczonym masłem.
  7. Wstaw do piekarnika na około 1,5 h, lub dłużej. Kilka razy w trakcie pieczenia posmaruj kurczaka pozostałym masłem.
  8. Kiedy kurczak będzie gotowy, wyjmij go na talerz i przykryj folią aluminiową.
  9. Pozostałą zawartość naczynia wstaw ponownie do piekarnika. Zwiększ temp. do 220 ° C. Piecz około 20 minut.
  10. Pokrój kurczaka na kawałki i podawaj z ziemniaczkami, pieczonym czosnkiem oraz ulubionym dodatkiem. Smacznego!

Przepis, z kilkoma zmianami, na podstawie książki „Le meilleur du poulet” Wyd. Larousse

12 thoughts on “Kurczak, Rully i Meursault

  1. Szacunek do starych murów i kurczak stojący na głowie(< – chyba zakręciło mu się od aromatu czosnku…;)) – wszystko bardzo lubię… I chciałabym zobaczyć tę Wasza mgłę codzienna na żywo, która dopiero budzi właściwy dzień… Francję znam tylko letnią…

  2. Witamy.Urzekające miejsca.Dobrze jest choć na chwilę przenieść się tam,potem w zaciszu własnego domu smakować chrupiącego kurczaczka…..DZIĘKUJEMY.

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s