Przyszła jesień, moja ulubiona. Prawie każdy dzień zaczyna się od gęstej mgły, która często nie znika aż do południa. Bywa, że za oknem jest biało i czujemy się jak w niebie. Wszystkie odgłosy świata są wytłumione, a przez otwarte okno wślizguje się para. Uwielbiam ten magiczny czas!
Postanowiliśmy po drodze odwiedzić dwa małe miasteczka: Rully i Meursault, znane nam dotychczas z mijanych drogowskazów i etykietek na butelkach dobrego wina. Z głównego szlaku skręcamy w polną dróżkę. Od razu jest inaczej, jakby cofnąć się w czasie o jakieś 200 lat. Tam życie toczy się niezmiennym rytmem, gdzieś z boku, pośród morza winorośli. Niepozornie wyglądający, uśmiechnięty starszy pan, być może jest właścicielem kilkusetletniej winnicy, przekazywanej przez pokolenia, z ojca na syna. Większość kamiennych budynków ma ponad 100, a może i więcej lat. Wszędzie czuć szacunek – do starych murów, do wina i dobrego jedzenia, do historii. Tutaj można głęboko oddychać. Choć czujemy się jak w bajce, tu wszystko dzieje się naprawdę.
Świetnie doprawiony, aromatyczny kurczak, od razu z dodatkiem ziemniaków i z przepysznym pieczonym czosnkiem. To proste danie właściwie robi się samo – w sam raz na leniwy, niedzielny obiad. Smakuje najlepiej z dodatkiem zielonej, chrupiącej sałaty.
Kurczak pieczony z ziemniakami, czosnkiem i rozmarynem
- 1 cytryna
- 2 całe główki czosnku
- 6 listków laurowych
- 1 mała wiązka rozmarynu
- kurczak około 2 kg
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 50 g masła
- sól i pieprz, ewentualnie inne przyprawy ( papryka ostra i łagodna, pieprz kajeński )
Nie jest to konieczne, ale ja zawsze dzień wcześniej, wieczorem, nacieram kurczaka mieszanką przypraw, przykrywam folią i wstawiam na noc do lodówki. Wtedy mam pewność, że mięso dobrze najdzie smakiem przypraw.
- Rozgrzej piekarnik do 200 ° C.
- Dokładnie wyszoruj cytrynę i pokrój ją na ćwiartki.
- Główki czosnku przekrój w poprzek.
- Do środka kurczaka włóż połowę cytryny, 3 liście laurowe, kilka gałązek rozmarynu i połówkę główki czosnku. Zwiąż nogi kurczaka sznurkiem.
- Obierz ziemniaki i pokrój je na połówki, lub ćwiartki – w zależności od wielkości. Wraz z pozostałym czosnkiem wyłóż je na dno naczynia żaroodpornego. Polej olejem, dopraw pieprzem i solą. Dodaj liście laurowe oraz pozostałe ćwiartki cytryny.
- Połóż kurczaka na środku i posmaruj go rozpuszczonym masłem.
- Wstaw do piekarnika na około 1,5 h, lub dłużej. Kilka razy w trakcie pieczenia posmaruj kurczaka pozostałym masłem.
- Kiedy kurczak będzie gotowy, wyjmij go na talerz i przykryj folią aluminiową.
- Pozostałą zawartość naczynia wstaw ponownie do piekarnika. Zwiększ temp. do 220 ° C. Piecz około 20 minut.
- Pokrój kurczaka na kawałki i podawaj z ziemniaczkami, pieczonym czosnkiem oraz ulubionym dodatkiem. Smacznego!
Przepis, z kilkoma zmianami, na podstawie książki „Le meilleur du poulet” Wyd. Larousse
dzięki za wieczorną podróż po cudnej Francji…. pachnie mi w głowie pieczonym czosnkiem i skwierczącą skórką… :*
To ja dziękuję i pozdrawiam 🙂
Szacunek do starych murów i kurczak stojący na głowie(< – chyba zakręciło mu się od aromatu czosnku…;)) – wszystko bardzo lubię… I chciałabym zobaczyć tę Wasza mgłę codzienna na żywo, która dopiero budzi właściwy dzień… Francję znam tylko letnią…
Spacer we mgle po takim starym francuskim miasteczku to po prostu bajka, pozdrawiam 🙂
Przepiękne zdjęcia, zjawiskowe, chciałabym tam teraz być
Wprowadziłaś mnie w cudowny klimat swoim postem. Aż się prosi by otworzyć przykurzoną butelkę wina (i to bez zważania na fakt, że jest rano)
🙂
Popieram! 😀
Przepiękne zdjęcia! Ta droga, niesamowita!
Kurczak smakowity …ale ta Francja …gdybym znalazła sie wtak uroczym Jej zakątku nie umiałabym z niego wyjechać:)
No i dlatego ja tu tkwię już 3 i pół roku… 😉
Witamy.Urzekające miejsca.Dobrze jest choć na chwilę przenieść się tam,potem w zaciszu własnego domu smakować chrupiącego kurczaczka…..DZIĘKUJEMY.
Smacznego kurczaka 🙂 Pozdrawiamy!