Dzisiaj mam dla Was dwa proste przepisy na smaczne dodatki do drugiego dania. Różni je tylko kilka składników, dzięki którym całkiem apetyczna sałatka z czerwonej kapusty przeistacza się w wyborny chutney. Przyznam szczerze, że chutney robiłam i jadłam po raz pierwszy. Jestem pod wrażeniem, chociaż mój nie wyszedł taki typowy, swoją konsystencją przypominający konfiturę. No, ale dla mnie liczy się przede wszystkim smak, a ten, uwierzcie mi, jest wyśmienity!



Czerwona kapusta z rodzynkami
porcja dla 4 osób
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 50 g rodzynek
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- sól i pieprz
- ocet ( około 2 łyżek ) i oliwa ( 2 – 3 łyżki )
- Zagotuj rodzynki – 5 minut, a następnie odcedź.
- Kapustę posiekaj i gotuj około 5 minut w wodzie z dodatkiem soli i octu, najlepiej z czerwonego wina. Odcedź.
- Przełóż kapustę i rodzynki do garnka. Dodaj posiekany ząbek czosnku, ocet balsamiczny, bulion oraz sól i pieprz do smaku. Przykryj i gotuj około 20 minut.
- Przed podaniem dodaj odrobinę oliwy. Podawaj jako dodatek do drugiego dania.
Chutney z czerwonej kapusty
Do składników z poprzedniego przepisu dodaj:
- 100 g ( brązowego ) cukru
- 2 szczypty ostrej papryki
- 6 łyżek octu z czerwonego wina
Postępuj tak samo, jak w przypadku kapustki z rodzynkami, przy czym gotuj bez przykrycia około 40 minut. Smacznego!
Ps.1 Ja swój chutney przełożyłam do wyparzonego słoika, od razu zamknęłam i odwróciłam do góry dnem. Wiem, że chutney można również przechowywać do 2 tygodni w lodówce, ale za dwa tygodnie mojego chutney z pewnością już nie będzie ;-)
Ps. 2 Tak jak kapusta występuje w poście w dwóch odsłonach, tak i dechy zostały wzbogacone specjalnym, oleistym smarowidłem – stąd różnica na zdjęciach.
Przepisy z „Elle à table„
A u mnie dzisiaj bigos z czerwoną kapustką:)
A u mnie tradycyjny bigos 🙂
Lubię czerwoną kapustę i obydwa Twoje pomysły na nią bardzo mi sie podobają.
W takim razie zachęcam Cię, Droczilko, do spróbowania 🙂
chutnejów różnych trochę się już jadło bo dość powszechne w deszczowej, ale z czerwonej kapusty to chyba jeszcze nie. 🙂
Bardzo smakowity pomysł na wykorzystanie czerwonej kapusty, która bardzo lubię:) pozdrawiam
Mało korzystamy z czerwonej kapusty a proszę jakie fajne pomysły!!
No właśnie, czerwona kapusta u nas nie zdobyła jakoś popularności, a jej walory smakowe są naprawdę niczego sobie 🙂 Dzięki za fajne przepisy