Kapusta czerwona na dwa sposoby

Dzisiaj mam dla Was dwa proste przepisy na smaczne dodatki do drugiego dania. Różni je tylko kilka składników, dzięki którym całkiem apetyczna sałatka z czerwonej kapusty przeistacza się w wyborny chutney. Przyznam szczerze, że chutney robiłam i jadłam po raz pierwszy. Jestem pod wrażeniem, chociaż mój nie wyszedł taki typowy, swoją konsystencją przypominający konfiturę. No, ale dla mnie liczy się przede wszystkim smak, a ten, uwierzcie mi, jest wyśmienity!

Czerwona kapusta z rodzynkami

porcja dla 4 osób

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 50 g rodzynek
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • sól i pieprz
  • ocet ( około 2 łyżek ) i oliwa ( 2 – 3 łyżki )
  1. Zagotuj rodzynki – 5 minut, a następnie odcedź.
  2. Kapustę posiekaj i gotuj około 5 minut w wodzie z dodatkiem soli i octu, najlepiej z czerwonego wina. Odcedź.
  3. Przełóż kapustę i rodzynki do garnka. Dodaj posiekany ząbek czosnku, ocet balsamiczny, bulion oraz sól i pieprz do smaku. Przykryj i gotuj około 20 minut.
  4. Przed podaniem dodaj odrobinę oliwy. Podawaj jako dodatek do drugiego dania.

Chutney z czerwonej kapusty

Do składników z poprzedniego przepisu dodaj:

  • 100 g ( brązowego ) cukru
  • 2 szczypty ostrej papryki
  • 6 łyżek octu z czerwonego wina

Postępuj tak samo, jak w przypadku kapustki z rodzynkami, przy czym gotuj bez przykrycia około 40 minut. Smacznego!

Ps.1 Ja swój chutney przełożyłam do wyparzonego słoika, od razu zamknęłam i  odwróciłam do góry dnem. Wiem, że chutney można również przechowywać do 2 tygodni w lodówce, ale za dwa tygodnie mojego chutney z pewnością już nie będzie ;-)

Ps. 2 Tak jak kapusta występuje w poście w dwóch odsłonach, tak i dechy zostały wzbogacone specjalnym, oleistym smarowidłem – stąd różnica na zdjęciach.

Przepisy z „Elle à table

8 thoughts on “Kapusta czerwona na dwa sposoby

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s