Babka piaskowa z różanym lukrem

Przepis na tą tradycyjną babkę pochodzi ze starej książeczki ” Pieczenie ciast i ciasteczek” Ireny Głowackiej  ( Wyd. Watra, Warszawa 1972 ). Różany lukier był tak rzadki, że przeninkął do wnętrza ciasta, nadając mu połysk i subtelny smak. Babka jest miękka i puszysta, wręcz rozpływa się w ustach, szczególnie w dniu pieczenia. Polecam do popołudniowej herbatki 🙂

Babka tarta piaskowa

  • 10 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg mąki ziemniaczanej
  • 10 dkg masła lub margaryny
  • 20 dkg cukru
  • 4 jaja ( osobno żółtka i białka )
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • pół porcji proszku do pieczenia
  • masło do posmarowania formy, bułka tarta
  1. Przygotuj foremkę*: wysmaruj ją dokładnie tłuszczem, schowaj na kilka minut do lodówki, po czym ponownie posmaruj i posyp bułką tartą. Z tak przygotowanej foremki babka po upieczeniu powinna wyjść z łatwością.
  2. Za pomocą miksera utrzyj masło ( lub margarynę ) z cukrem na biało.
  3. Wciąż ucierając dodawaj po kolei: żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę.
  4. W osobnej misce ubij na sztywno białka ( możesz dodać do nich szczyptę soli ).
  5. Dodaj pianę z białek oraz startą skórkę z cytryny i delikatnie wymieszaj z ciastem.
  6. Napełnij foremkę maksymalnie do 3/4 jej wysokości.
  7. Wstaw babkę do piekarnika nagrzanego do 180° C na około pół godziny.
  8. Kiedy babka będzie miała rumiany kolor, a patyczek wyjdzie suchy, wyjmij babkę z piekarnika i wystudź.

* ja użyłam dwóch mniejszych foremek, ale ciasto powinno się zmieścić do foremki na babkę tradycyjnych rozmiarów.

 Lukier różany

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 – 4 łyżki syropu różanego
  • około 3 łyżki wody

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Gęstość lukru możesz regulować odpowiednią ilością wody. Kiedy babka wystygnie, polej ją lukrem.

Smacznego!

Reklamy

17 thoughts on “Babka piaskowa z różanym lukrem

  1. Że wypiek smakowity, że zdjęcia piękne – to chyba oczywiste, w końcu jesteśmy u Crummblle 🙂 Ja dodatkowo chciałam powiedzieć, że masz genialny dzbanuszek ze Społem! Skąd go wytrzasnęłaś? Toż to prawie antyk 😉

  2. jak zwykle kazdy szczegół na zdjęciu dopracowany. Chetnie taką babkę zrobię, tylko zastanawiam się czy w deszczowej jest coś takiego jak syrop różany. Kojarzysz?

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s