Rumaki

Patataj, Patataj… Bo niby jak miałabym je nazwać? Małe ciasta z jabłkami, rodzynkami, suszoną papają oraz płatkami migdałów, nasączone miodem i rumem? Ja wolę „Rumaki” – prosto, zwięźle i na temat. Tym razem dzieciarnia musi obejść się smakiem – te ciasteczka zarezerwowane są dla bardziej doświadczonych osobników. No, chyba, że… 😉

Przepis na 8 małych „Rumaków”, lub jednego „Ogiera” { 22 / 9 / 7 cm }

  • 250 g mąki ( ja użyłam typ 650 )
  • 150 g miękkiego masła, plus odrobinę do natłuszczenia foremki
  • 125 g brązowego cukru
  • 3 jaja
  • jabłko
  • paczuszka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 + 50 ml rumu
  • bakalie ( w sumie około 220 g ), np. rodzynki, orzechy, migdały, daktyle, papaja, czy morele

oraz:

  • 100 ml rumu i 3 łyżki miodu do nasączenia upieczonego ciasta

*****

  1. Bakalie wsyp do rondelka, zalej 100 ml rumu i doprowadź do wrzenia, odstaw na bok.
  2. Przy pomocy drewnianej łyżki ucieraj masło, a następnie dodaj cukier, szczyptę soli i jajka ( stopniowo, jedno po drugim ).
  3. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ucieraj, aż powstanie gładka masa. Wlej 50 ml rumu, wymieszaj.
  4. Foremkę natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 210° C.
  5. Bakalie odsącz na sitku ( rum pozostały po odsączeniu możesz również dodać do masy ). Do ciasta dodaj 3/4 bakalii, wyłóż do foremki i wyrównaj wierzch. Udekoruj plasterkami jabłka i resztą bakalii.
  6. Piecz ciasto 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180° C i pozostaw na kolejne pół godziny ( do suchego patyczka ). Jeśli wierzch ciasta będzie wystarczająco zarumieniony przed upływem czasu pieczenia, przykryj go papierem pergaminowym.
  7. Wyjmij z piekarnika i wystudź.
  8. Wymieszaj miód ze 100 ml rumu i polej wierzch ciasta przed podaniem. Smacznego! Patataj Patataj…

Przepis na podstawie  “Elle à table“ collector

23 thoughts on “Rumaki

  1. Wyglądają niesamowicie… już wyobrażam sobie ich smak. A te foremki … są cudowne !!! Masz talent ! Nie dość że kulinarny to jeszcze i plastyczny 😉

    Pozdrawiam !

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s