Mango tarta

Upał! Temperatura osiąga znośną wartość wczesnym rankiem, a potem tylko rośnie i rośnie! Jakby Ziemia wyskoczyła ze swojej orbity i niebezpiecznie zbliżała się do Słońca, a ono pali się na naszych oczach. Pod przymkniętymi powiekami robi się sennie. Nic się nie chce. Słucham sobie Waglewskiego, Boże mój, jak „łatwo” jest żyć!

Tarta z mango

  • gotowe ciasto francuskie ( średnica około 30 cm )
  • 2 – 3 owoce mango
  • 80 g masła
  • 50 g drobnego cukru
  1. Rozłóż ciasto (pozostaw go na papierze, w który było zawinięte ), przełóż je na „kratkę” z piekarnika i ponakłuwaj widelcem.
  2. Obierz mango i wykrój cienkie paseczki.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180° C.
  4. Ułóż pokrojone owoce na wierzchu ciasta tak, aby nachodziły jedne na drugie. Pozostaw wolny cienki brzeg ( brzeg możesz posmarować rozbitym jajkiem lub mlekiem ).
  5. Owoce posyp cukrem i ułóż na nich kawałeczki masła.
  6. Wstaw do piekarnika, na najniższą pozycję. Piecz 45 minut. Tarta najlepsza jest jeszcze lekko ciepła, świeżutka. Smacznego!

Przepis z Elle à table

15 thoughts on “Mango tarta

  1. Mango…! o,o,o u nas wreszcie też pogoda:).
    Śliczna tarta, a jak smakowita, to nie jestem sobie w stanie nawet wyobrazić, bo nigdy, nic z mango nie jadłam. Samo owszem, ale nie pieczone.

  2. Kurcze tylko pozazdrościć prawdziwego lata – bo u nas w Dublinie pochmurnie i deszczowo. Przepis bardzo fajny bo mango to jeden z moich najulubieńszych owoców ale nigdy nie próbowaliśmy go na ciepło. Pozdrówki!

  3. Nigdy nie próbowałam piec mango, może dlatego że jak poczuję zapach mango od razu je zjadam hi hi:) Twoja tarta wygląda pycha!

Don't be shy, leave a comment :)