Nigdy nie byłam w Indiach, podobnie, jak i w wielu innych miejscach, do których zupełnie nie jest mi po drodze. I pewnie następnym razem, podświadomie, też wybrałabym przeciwny kierunek mej podróży.
Pozostaje mi tylko czekać na inne wcielenie ( najlepiej jakiegoś ptaszka wysokich lotów ), lub wygraną w totolotka. Tymczasem korzystam z książki napisanej przez prawdziwego Hindusa, bo kimże innym jest gość o imieniu Sandi Rasegaram Selvarajah? Mam nadzieję, że stosując się ściśle do jego wytycznych i przepisów, uda mi się choć odrobinę zbliżyć do klimatu znad Gangesu i Brahmaputry. Zaczynam skromnie, aczkolwiek bardzo smacznie – od pysznej kawy z kardamonem.
Kawa z kardamonem po indyjsku
porcja dla 4 osób
- 2 filiżanki tłustego mleka
- 2 filiżanki wody
- łyżka zmielonej kawy
- 3 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki kardamonu w proszku
- 3 ziarna kardamonu
- Zagotuj wodę z mlekiem i ziarnami kardamonu.
- Dodaj kawę i cukier ( ich ilość możesz zmienić w/g swojego smaku ), pozostaw na małym ogniu przez około 10 minut.
- Wsyp sproszkowany kardamon i zdejmij z ognia.
- Przefiltruj kawę, gorącą rozlej do filiżanek. Smacznego!
Przepis pochodzi z poniższej książki oraz bierze udział w akcji „Kuchnia indyjska”
Jak na miłośniczkę kawy przystało – zrobię! Wygląda bardzo apetycznie 🙂
super kawa 🙂
Nie lubię kawy, musi mnie bardzo zachęcić żebym się napiła – Twoja wygląda jak zwykle bardzoooo zachęcająco . Ostatnio kuszą mnie też kawy mrożone 🙂
uwielbiam kawę z kardamonem 🙂
pyszota!!!!
Whoa 🙂 Bardzo podoba mi się ta kawa!
W Arabii Saudyjskiej robi się bez mleka i pije razem z fusami