Korzenny kompot z jabłek

Kompot kojarzy mi się z domem i ze słonecznym latem, kiedy tata przynosił owoce z działki. Nie było tego za wiele – torebeczka czerwonych porzeczek, trochę agrestu, kilka poziomek, truskawek i może odrobinę więcej jabłek. Jabłka były pyszne! Twarde, słodkie i soczyste, a kompot z mieszanych owoców – najlepszy!

Dzisiaj, daleko od domu, siedziałam sobie przy porannej kawie i patrzyłam na talerz pełen  jabłek. Przez kilka ostatnich dni pomarszczyły się, zmarniały. Kiedy byłam dzieckiem, moja ukochana Babcia robiła mi herbatę z jabłkami. Zawsze w tym samym garnuszku, zawsze ten sam smak. Nie zapomnę go do końca życia, ale niestety, jeszcze nigdy nie udało mi się w 100 % go odtworzyć.

W zamian postanowiłam ugotować korzenny, aromatyczny kompot, który wprowadził odrobinkę przedświątecznej atmosfery do naszego domu. Jak myślicie, nie za wcześnie?

Przepis na około 4 litry kompotu:

  • 1 kg kwaskowych jabłek
  • można również dodać 2 – 3 gruszki
  • laseczka cynamonu
  • 3 – 4 goździki suszone
  • cukier do smaku
  • woda

Owoce obierz i pokrój w ćwiartki. Umieść je w 4 litrowym garnku i zalej do pełna wodą. Dodaj goździki, cynamon i posłódź do smaku. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około pół godziny, aż owoce będą miękkie. Pij na ciepło, lub jako zimny napój. Smacznego!

Reklamy

3 thoughts on “Korzenny kompot z jabłek

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s