Domowy brązowy cukier

Do niektórych wypieków potrzebny jest brązowy cukier. Z łatwością można zrobić taki w domu. Potrzebny jest zwykły cukier kryształ i kilka łyżek melasy. Oto proporcje:

Jasny cukier: 1 szklanka cukru + 1,5 łyżki melasy;

Ciemny cukier: 1 szklanka cukru + 1/4 szklanki melasy ( ciemniejsza wersja ma również bardziej intensywny smak ).

Ja najpierw zmiksowałam oba składniki przy pomocy blendera ( około 30 sekund w zamkniętej miseczce ), a następnie przełożyłam do miski i mieszałam palcami, aż melasa całkowicie się rozpuściła.

Taki cukier należy przechowywać w szczelnym pojemniku, najlepiej w chłodnym, ciemnym miejscu, lub w lodówce. Jeśli cukier zrobi się twardy, można mu pomóc odzyskać formę na kilka sposobów:

  1. Przesypać cukier do miski, którą można użyć w mikrofalówce. Przykryć cukier wilgotnym ręcznikiem papierowym, a następnie przeźroczystą folią. Wstawić do mikrofalówki, na wysoką temperaturę, na 10 – sekund. Powtarzać, aż cukier zmięknie. Wymieszać widelcem i używać od razu.
  2. Przykryć mokrym ręcznikiem papierowym, folią i zostawić na całą noc.
  3. Do miski z cukrem włożyć kawałek jabłka i pozostawić na noc pod przykryciem.

Przepis od Marthy Stewart, z tej strony

15 thoughts on “Domowy brązowy cukier

Don't be shy, leave a comment :)