Do niektórych wypieków potrzebny jest brązowy cukier. Z łatwością można zrobić taki w domu. Potrzebny jest zwykły cukier kryształ i kilka łyżek melasy. Oto proporcje:
Jasny cukier: 1 szklanka cukru + 1,5 łyżki melasy;
Ciemny cukier: 1 szklanka cukru + 1/4 szklanki melasy ( ciemniejsza wersja ma również bardziej intensywny smak ).
Ja najpierw zmiksowałam oba składniki przy pomocy blendera ( około 30 sekund w zamkniętej miseczce ), a następnie przełożyłam do miski i mieszałam palcami, aż melasa całkowicie się rozpuściła.
Taki cukier należy przechowywać w szczelnym pojemniku, najlepiej w chłodnym, ciemnym miejscu, lub w lodówce. Jeśli cukier zrobi się twardy, można mu pomóc odzyskać formę na kilka sposobów:
- Przesypać cukier do miski, którą można użyć w mikrofalówce. Przykryć cukier wilgotnym ręcznikiem papierowym, a następnie przeźroczystą folią. Wstawić do mikrofalówki, na wysoką temperaturę, na 10 – sekund. Powtarzać, aż cukier zmięknie. Wymieszać widelcem i używać od razu.
- Przykryć mokrym ręcznikiem papierowym, folią i zostawić na całą noc.
- Do miski z cukrem włożyć kawałek jabłka i pozostawić na noc pod przykryciem.
Przepis od Marthy Stewart, z tej strony
Bardzo fajna rzecz taki domowy brązowy cukier…:)
Koniecznie muszę zrobić taki cukier. Na pewno jest o wiele lepszy niż ten ze sklepów, który zwykle barwiony jest karmelem. Świetny przepis!
Ale to poste 🙂
Super sprawa. Ja muszę wyeliminować cukry ze swojej diety i zmuszona jestem do zakupu cukru brzozowego.
bardzo przydatne! dziękuję 🙂
Polecam się na przyszłość! 😉
tylko że melasa nie jest taka znowu tania
Mimo wszystko taniej wychodzi 🙂
ale jajo 🙂 z checia przetestuje !
Beautiful shot right to my pint board for photography if you don’t mind, of course 🙂
No, I don’t mind, thank you 🙂
A ja tam wolę kupić prawdziwy cukier trzcinowy – demerara lub muscovado…
Ja też słodzę kawę prawdziwym brązowym cukrem. Taki „oszukany”, choć smakuje nienajgorzej, nadaje się raczej tylko do wypieków 😉
A ja zrobiłam jasny cukier..dziękuję za przepis.
Nie ma za co, pozdrawiam 🙂