Mięciutkie ciasteczka kakaowe przełożone lekkim, waniliowym serkiem mascarpone. Szybkie i niekłopotliwe w przygotowaniu, smakują jak mała, słodka kanapka. Dzieciaki uwielbiają, a rodzice im je podbierają 😉
Whoopies kakaowo – waniliowe
około 20 sztuk
- 100 g miękkiego masła
- 125 g cukru
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki dobrego kakao ( bez cukru )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 szczypty soli
- 1 łyżeczka wanilii w proszku
Na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka wanilii w proszku
- 50 g cukru
- Masło z cukrem ubij mikserem na pulchną masę.
- Dodaj jajko i suche składniki ciasta ( najlepiej wymieszane i przesiane ).
- Mieszając, dodawaj stopniowo mleko. Masa będzie dość gęsta.
- Piekarnik rozgrzej do 180°C.
- Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia i wykładaj na nie kuleczki masy, wielkości orzecha włoskiego*. Zachowaj pomiędzy nimi odstępy.
- Piecz ciasteczka około 10 – 15 minut. Wyjmij z piekarnika i wystudź.
- Przygotuj krem: łyżką wymieszaj serek mascarpone z cukrem i wanilią, aż nie będzie grudek. Nie używaj miksera ( wtedy krem jest zbyt rzadki ).
- Przekładaj kremem dwa identyczne ciasteczka. Smacznego!
* autor przepisu poleca nałożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać okrągłe ciastka ( jak makaroniki ). Ja zrobiłam to za pomocą dwóch łyżeczek, ponieważ masa jest dość gęsta.
Przepis z „Elle à table“ collector
Piękne zdjęcia, ciacha obłędne!
emigruję za Tobą do Francji!
Oj podejrzewam, że ja też byłabym tym rodzicem, który podjada:) …. wspaniałe ciasteczka:) pozdrawiam ciepło
Przepyszny pomysł;) Wyglądają jak mleczka kanapka w wersji mini 😉
Właśnie tak smakują 🙂 I nie są takie słodkie, jak oryginalne z nadzieniem typu marshmallows 🙂
Hmhmhm wyglądają tak smakowicie..
Dzisiaj do kawy nic nie mamy , więc chętnie się poczęstujemy.Wspaniale wyglądają.SERDECZNIE POZDRAWIAMY.
bardzo udane ciasteczka, i te flagi, uwielbiam wszelkie stylizacje z nimi:)))
Prześliczne 🙂