Rogaliki Klaudii

Trochę niezgrabne, nierówne, ale pyszne, chrupiące i mięciutkie. Znikają w zastraszającym tempie, pozostawiając po sobie jedynie wspaniały smak i aromat wanilii. Przepis dostałam od Klaudii – siostrzenicy mojego męża, która lepiła je ładniejsze i znacznie bardziej filigranowe. Ja, jak to często ze mną bywa, zabrałam się za ich przygotowanie w trakcie gotowania obiadu i chwilami brakowało mi rąk, aby to wszystko razem ogarnąć. Ale za to po obiadku mieliśmy wspaniały, jeszcze ciepły dodatek do kawy 🙂 Polecam ten przepis, bo ciasto jest bardzo łatwe i nie wymaga zbyt wielu składników. Buziak dla Klaudii!

Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 dkg świeżych drożdży lub paczuszka suchych
  • 4 szklanki mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • słoiczek dżemu ( około 350 g ) lub innego nadzienia, np masy makowej lub nutelli
  • jajko do posmarowania i cukier do posypania rogalików

Masło posiekaj nożem, dodaj przesianą mąkę, cukier waniliowy, śmietanę i drożdże ( jeśli używasz świeżych drożdży – najpierw wymieszaj je z niewielką ilością śmietany ). Ciasto zagniataj do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne ( pomimo, że zawiera drożdże, to ciasto nie musi rosnąć ). Z dość cienkiego, rozwałkowanego placka i wycinaj małe trójkąty. Nałóż nadzienie i zawijaj rogaliki zaczynając od szerokiego brzegu. Posmaruj wierzch rogalików rozbełtanym jajkiem i posyp cukrem. Układaj rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 10 minut, wyjmij kiedy upieką się na złoty kolor, wystudź je  i posyp cukrem – pudrem. Smacznego!

2 thoughts on “Rogaliki Klaudii

Don't be shy, leave a comment :)