Moi Drodzy, powiem krótko – na mojej półce od kilku dni leży nowiutka książeczka ze 101 przepisami na kurczaka. Nie znam nikogo, kto by nie lubił tej ptaszyny, z osobnikami psiej rasy włącznie. Na pierwszy ogień poszła pozycja ze 162 strony, z działu Repas gourmands. Boże, jakie to było pyszne! Pomijam już drób, ale marcheweczki przyrządzone w ten sposób są najlepsze na świecie! Przynajmniej w moim świecie, do dnia dzisiejszego włącznie. Polecam Wam ten przepis i podpisuję się pod nim wszystkimi przyciskami mojej klawiatury 🙂
Potrzebne będą:
- 2 pęczki młodej marchewki
- 1 główka czosnku
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka ziaren cuminu
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 85 g masła
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 kurczak ( około 2 kg )
- 1 liść laurowy
- pieprz i sól, ewentualnie papryka ostra, lub inne przyprawy do kurczaka
- Rozgrzej piekarnik do 200 ° C.
- Obierz marchewki i czosnek. Dwa ząbki posiekaj drobniutko.
- Marchewki ułóż na blasze. Posyp je posiekanym czosnkiem i cuminem, a następnie polej paroma kroplami cytryny i miodem. Dodaj połowę masła. Przypraw pieprzem i solą, wymieszaj.
- Opłukaj natkę, oddziel listki od gałązek.
- Umyj kurczaka i przypraw go od środka.
- Również do środka włóż gałązki natki, pozostałe ząbki czosnku, liść laurowy oraz połowę cytryny.
- Ułóż kurczaka na marchewkach i posmaruj resztą masła. Możesz go posypać papryką, lub innymi przyprawami.
- Wstaw do piekarnika na około 50 minut.
- Kiedy kurczak będzie gotowy – wyjmij go na talerz, przykryj folią, aby nie wystygł.
- Marchewki posyp posiekaną natką i wstaw ponownie do piekarnika, aż będą miękkie i ładnie skarmelizowane ( kilka, kilkanaście minut ).
- Podawaj na gorąco z ziemniakami, frytkami, couscous, lub czym chcesz, smacznego!
Innym razem, jako przystawkę, polecam upiec / udusić w piekarniku same marchewki ( jak w punkcie 3 i 10 ). Sami przekonacie się jak wspaniale smakują.
Przepis z książki „Le meilleur du poulet” Wyd. Larousse
znów piękne zdjęcia.
i pyszne jedzenie. koniecznie muszę spróbować takiego kurczaka ;]
Zdjęcia takie bardziej „robocze”, w biegu, ale kurczak – rewelacja. Spróbuj koniecznie 🙂
Crummblle Twoje zdjęcia i przepisy ciągle mnie inspirują.
Widze, że dzisiaj kurczak 🙂 fajny przepis, my ostatnio robiliśmy kurczaka na butelce, i też dobry wyszedł, marchewki wyglądaja smakowicie 🙂
Witam, nie wiem czy dobrze trafiłam. (przepraszam że nie na temat w ogóle) Jeśli tak to mam pytanie- czemu nie mogę czytać innych blogów? Czemu są strzeżone hasłami i zabezpieczeniami? „Wygląda na to że nikt nie zaprosił cię do czytania tego bloga”. Bardzo mi smutno jak widzę taki komunikat, no i przede wszystkim- nie rozumiem – po co komu blog dla ilości osób którą jesteśmy w stanie zaprosić (na pewno nie tyle ile zapewni wyszukiwarka i bazy przepisów), tym bardziej że mamy piękną galerie na wykrywaczu smaku?
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałam – czy chodzi Ci o mój blog? Rzeczywiście niektóre zdjęcia z Wykrywacza odsyłają do mojego poprzedniego bloga, którego zamknęłam z powodów technicznych i teraz, od dłuższego już czasu, mam nowego bloga na wordpressie. Niestety, nie zmieniłam wszystkich linków, żeby nie robić zamieszania. Nie ja o tym decyduję, tylko moderatorzy Wykrywacza, którzy i tak mają sporo roboty. Za problemy przepraszam, a jeśli potrzebujesz jakiś przepis, to chętnie służę pomocą 🙂
Zrobiłam wyszło fantastycznie, chwalę się na moim blogu 🙂 dzięki za świetny przepis
Bardzo się cieszę i polecam się na przyszłość 🙂
„4. Opłukaj natkę”- raczej opłucz, a z przepisu na pewno skorzystam