Bywają takie piękne niedzielne poranki, kiedy budzi nas blade, styczniowe słoneczko. Na dworze wiatr zdmuchuje dym z kominów, a w domu cieplutko, cicho, jasno. Pies wyprowadzony, kończy swoją michę. Na kuchennym stole paruje poranna kawa z mlekiem. Przez kolejne pół godziny nie musimy nic, możemy się tylko rozkoszować jej smakiem i patrzeć daleko, aż pod zielony horyzont.
I nagle słyszysz to niewinne, gdzieś w oddali wypowiedziane zdanie – podmiot domyślny mówi: ” zjadłbym coś dobrego”. I spokój pryska w sekundzie, niczym tęczowa mydlana bańka. Skąd On wie, że właśnie dziś masz zamiar zrobić to ciasto?
W oryginale „Gros gâteau pommes-pignons” ( przepis na przykład z tej strony ). Ciasto jest niezbyt słodkie, co jest raczej jego zaletą. W sam raz aromatyczne, jabłkowo – cynamonowe z orzeźwiającym dodatkiem orzeszków piniowych. Bardzo proste w przygotowaniu, mięciutkie w środku, , i lekkie – można za jednym zamachem zjeść co najmniej dwa kawałki. Aby ułatwić sobie sprawę, polecam Wam upiec ciasto w okrągłej foremce z odpinanym dnem, o średnicy około 25 cm.
Jeśli ktoś zapyta, czy można zastąpić pinii innymi orzeszkami – odpowiem, że nie można! To właśnie one podkreślają delikatny i oryginalny smak ciasta. Bardzo polecam Wam ten przepis!
Przepis na ciasto jabłkowe z orzeszkami pinii
Składniki:
- 180 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 duże jajka
- 150 g miękkiego masła
- 4 jabłka typu golden
- 120 g orzeszków pinii
- 1 cytryna bio
- cukier puder
- Jabłka umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Cytrynę sparz wrzącą wodą, a następnie otrzyj z niej skórkę.
- Piekarnik rozgrzej do 180°C. Okrągłą foremkę z odpinanym dnem nasmaruj masłem i posyp mąką lub bułką tartą.
- Roztrzep jajka, a następnie zmiksuj je z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cynamon, a na końcu roztopione, wystudzone masło. Połącz masę ze skórką z cytryny oraz połową orzeszków pinii.
- Do ciasta dodaj 3/4 jabłek, wymieszaj i wyłóż masę do foremki. Na wierzchu ułóż resztę jabłek i posyp pozostałymi orzeszkami.
- Wstaw do piekarnika na około 1 godzinę. Jeśli po pewnym czasie wierzch ciasta zbytnio się przypiecze – przykryj folią aluminiową.
- Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem. Smacznego!
Tak! To jest to;D Idealny jabłecznik. I wygląda też niesamowicie:)
Zgłodniałem, szkoda że to już wieczór a nie słoneczny poranek. Fajne zdjęcia, może lepsze niż przepis. Tak czy inaczej zgłodniałem od samego patrzenia.
pięknie wygląda!
naprawdę, wręcz artystycznie.
Uwielbiam niebanalne jabłeczniki. A czy myślisz, że bez orzeszków piniowych też by smakował bosko?
Myślę, że wiele by straciło na smaku i swojej oryginalności 🙂
pobuszowałam na Twoim blogu
pyszne przepisy
śliczne zdjęcia
i dzięki temu wszystkiemu od razu wzrósł mi apetyt na życie ;))
Cieszę się i pozdrawiam serdecznie 🙂
Mamy nadzieję,że orzeszki pinii znajdziemy szybciej niż owoce goi i wtedy do dzieła.Pozdrawiamy serdecznie.