Zupełnie inny jabłecznik

Bywają takie piękne niedzielne poranki, kiedy budzi nas blade, styczniowe słoneczko. Na dworze wiatr zdmuchuje dym z kominów, a w domu cieplutko, cicho, jasno. Pies wyprowadzony, kończy swoją michę. Na kuchennym stole paruje poranna kawa z mlekiem. Przez kolejne pół godziny nie musimy nic, możemy się tylko rozkoszować jej smakiem i patrzeć daleko, aż pod zielony horyzont.

I nagle słyszysz to niewinne, gdzieś w oddali wypowiedziane zdanie – podmiot domyślny mówi: ” zjadłbym coś dobrego”. I spokój pryska w sekundzie, niczym tęczowa mydlana  bańka. Skąd On wie, że właśnie dziś masz zamiar zrobić to ciasto?

W oryginale „Gros gâteau pommes-pignons” ( przepis na przykład z tej strony ). Ciasto jest niezbyt słodkie, co jest raczej jego zaletą. W sam raz aromatyczne, jabłkowo – cynamonowe z orzeźwiającym dodatkiem orzeszków piniowych. Bardzo proste w przygotowaniu, mięciutkie w środku, , i lekkie – można za jednym zamachem zjeść co najmniej dwa kawałki. Aby ułatwić sobie sprawę, polecam Wam upiec ciasto w okrągłej foremce z odpinanym dnem, o średnicy około 25 cm.

Jeśli ktoś zapyta, czy można zastąpić pinii innymi orzeszkami – odpowiem, że nie można! To właśnie one podkreślają delikatny i oryginalny smak ciasta. Bardzo polecam Wam ten przepis!

Przepis na ciasto jabłkowe z orzeszkami pinii

Składniki:

  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 duże jajka
  • 150 g miękkiego masła
  • 4 jabłka typu golden
  • 120 g orzeszków pinii
  • 1 cytryna bio
  • cukier puder
  1. Jabłka umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Cytrynę sparz wrzącą wodą, a następnie otrzyj z niej skórkę.
  2. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Okrągłą foremkę z odpinanym dnem nasmaruj masłem i posyp mąką lub bułką tartą.
  3. Roztrzep jajka, a następnie zmiksuj je z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cynamon, a na końcu roztopione, wystudzone masło. Połącz masę ze skórką z cytryny oraz połową orzeszków pinii.
  4. Do ciasta dodaj 3/4 jabłek, wymieszaj i wyłóż masę do foremki. Na wierzchu ułóż resztę jabłek i posyp pozostałymi orzeszkami.
  5. Wstaw do piekarnika na około 1 godzinę. Jeśli po pewnym czasie wierzch ciasta zbytnio się przypiecze – przykryj folią aluminiową.
  6. Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

8 thoughts on “Zupełnie inny jabłecznik

  1. Zgłodniałem, szkoda że to już wieczór a nie słoneczny poranek. Fajne zdjęcia, może lepsze niż przepis. Tak czy inaczej zgłodniałem od samego patrzenia.

  2. Mamy nadzieję,że orzeszki pinii znajdziemy szybciej niż owoce goi i wtedy do dzieła.Pozdrawiamy serdecznie.

Don't be shy, leave a comment :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s