Można by powiedzieć, że to jedzenie typowo „śmietnikowe” – najtańszy makaron, resztka szynki, jakieś orzechy przyniesione ze spaceru po parku, no i ten spleśniały ser! Tylko, że gorgonzola to nie jest jakiś tam zepsuty kawałek sera, makaron ugotowany jest specjalnie – al dente i cała reszta składników dobrana tak, aby sprawić największą przyjemność naszemu podniebieniu. Można powiedzieć – takie hipsterskie jadło.
To bardzo dobra przekąska, danie na małą kolację, czy poczęstunek dla gości. Gdyby nie fakt, że przez całą noc trzeba moczyć makaron w mleku, danie byłoby expresowe ( z tym moczeniem, to wydaje mi się, że parę godzin w zupełności by wystarczyło, ale nie sprawdzałam ). Cóż mogę więcej napisać – z czystym sumieniem polecam 🙂

Makaron zapiekany z szynką i serem gorgonzola
{ dla 4 – 6 osób }
- 400 g makaronu rurki
- 600 ml mleka
- 250 ml słodkiej śmietanki
- 150 g sera gorgonzola
- 4 plastry szynki
- około 100 g bułki tartej
- około 30 g masła
- kilka orzechów włoskich
- sól i pieprz
- Wieczorem dnia poprzedniego, w osolonej wodzie, ugotuj makaron al dente. Odcedź, zahartuj zimną wodą, a następnie przełóż do garnka i zalej mlekiem. Przykryj i schowaj na noc do lodówki.
- Dnia następnego ponownie odcedź makaron i zachowaj około 150 ml mleka.
- Szynkę pokrój w paseczki.
- Rozgrzej piekarnik do 200° C. Naczynia do zapiekania wysmaruj masłem.
- W rondelku zagotuj śmietanę wraz z 150 ml mleka. Dodaj ser, przypraw pieprzem i solą. Pozostaw na małym ogniu, aż ser się rozpuści.
- Wymieszaj makaron z szynką i zawartością rondelka.
- Przełóż makaron do naczyń żaroodpornych. Wierzch posyp bułką tartą i kawałkami masła. Zapiekaj około 15 – 20 minut. Pod koniec możesz włączyć funkcję grill.
- Podawaj na ciepło z pokruszonymi orzechami. Smacznego!
Przepis na podstawie Saveurs, z moim dodatkiem szynki oraz orzechów.
Oj tak, skromny nawet dodatek gorgonzoli zmienia reguły gry i od razu robi się pysznie i wykwintnie!
W rzeczy samej 😉
Ciekawa jestem co daje to moczenie makarony w mleku?? Uwielbiam makaronowe zapiekanki, więc to danie w sam raz dla mnie:) pozdrawiam
Makaron pęcznieje, nie jest suchy i smakuje lepiej. Pozdrawiam 🙂
Niby proste, a zapewne obłędnie pyszne;) Chętnie bym zjadła taką zapiekankę;)
Rewelacyjny przepis. Czy mocno zaszkodzę takiej zapiekance dodając stiltona?
Myślę, że każdy dobry ser się nada 🙂