Makaron zapiekany z szynką i serem gorgonzola

Można by powiedzieć, że to jedzenie typowo „śmietnikowe” – najtańszy makaron, resztka szynki, jakieś orzechy przyniesione ze spaceru po parku, no i ten spleśniały ser! Tylko, że gorgonzola to nie jest jakiś tam zepsuty kawałek sera, makaron ugotowany jest specjalnie – al dente i cała reszta składników dobrana tak, aby sprawić największą przyjemność naszemu podniebieniu. Można powiedzieć – takie hipsterskie jadło.

To bardzo dobra przekąska, danie na małą kolację, czy poczęstunek dla gości. Gdyby nie fakt, że przez całą noc trzeba moczyć makaron w mleku, danie byłoby expresowe ( z tym moczeniem, to wydaje mi się, że parę godzin w zupełności by wystarczyło, ale nie sprawdzałam ). Cóż mogę więcej napisać – z czystym sumieniem polecam 🙂

Makaron zapiekany z szynką i serem gorgonzola

{ dla 4 – 6 osób }

  • 400 g makaronu rurki
  • 600 ml mleka
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • 150 g sera gorgonzola
  • 4 plastry szynki
  • około 100 g bułki tartej
  • około 30 g masła
  • kilka orzechów włoskich
  • sól i pieprz
  1. Wieczorem dnia poprzedniego, w osolonej wodzie, ugotuj makaron al dente. Odcedź, zahartuj zimną wodą, a następnie przełóż do garnka i zalej mlekiem. Przykryj i schowaj na noc do lodówki.
  2. Dnia następnego ponownie odcedź makaron i zachowaj około 150 ml mleka.
  3. Szynkę pokrój w paseczki.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200° C. Naczynia do zapiekania wysmaruj masłem.
  5. W rondelku zagotuj śmietanę wraz z 150 ml mleka. Dodaj ser, przypraw pieprzem i solą. Pozostaw na małym ogniu, aż ser się rozpuści.
  6. Wymieszaj makaron z szynką i zawartością rondelka.
  7. Przełóż makaron do naczyń żaroodpornych. Wierzch posyp bułką tartą i kawałkami masła. Zapiekaj około 15 – 20 minut. Pod koniec możesz włączyć funkcję grill.
  8. Podawaj na ciepło z pokruszonymi orzechami. Smacznego!

Przepis na podstawie Saveurs, z moim dodatkiem szynki oraz orzechów.

7 thoughts on “Makaron zapiekany z szynką i serem gorgonzola

Don't be shy, leave a comment :)