To była gorąca, sielska niedziela. Wybraliśmy się na długi spacer – tam, gdzie słychać tylko świerszcze w trawie, a łąki mają intensywny zapach rumianku. Napełniliśmy swoje mieszczańskie płuca zdrowym, wiejskim powietrzem. Wróciliśmy zmęczeni i szczęśliwi, a potem zjedliśmy pyszną obiadokolację. Dziś, proszę Państwa, cukinia w roli głównej. Aromatycznie, naturalnie i zdrowo. Zapraszam i życzę pięknego tygodnia 🙂
chipsy z cukinii
- 3 – 4 podłużne cukinie, żółte lub zielone
- oliwa ( około pół szklanki )
- 2 ząbki czosnku
- garść bazylii
- sól, najlepiej fleur de sel
- świeżo zmielony pieprz
- Nagrzej piekarnik do 150° C.
- Cukinie opłukaj. Przy pomocy nożyka lub tzw. mandoliny do obierania warzyw potnij cukinie na cienkie paseczki.
- Ułóż je na papierze do pieczenia, posyp lekko solą i pieprzem i wstaw do piekarnika na minimum 15 minut*
- Obierz czosnek i przepuść go przez praskę, lub pokrój drobniutko. Bazylię opłukaj i posiekaj. Do miseczki wlej oliwę, wymieszaj z czosnkiem i bazylią.
- Kiedy cukinia będzie sucha i chrupiąca, podawaj ją z aromatyczną oliwą jako bardzo smaczną i zdrowszą od zwykłych chipsów przekąskę, smacznego!
* mnie to zajęło około pół godziny, następnie jeszcze chwilę suszyłam cukinię w piekarniku nagrzanym do 100° C. Możesz również suszyć warzywa na grillu.
porcja dla 4 osób
- 4 okrągłe cukinie
- 125 g sera ricotta
- 1 jajo
- 10 listków bazylii
- 10 gałązek pietruszki
- ząbek czosnku
- 2 kromki czerstwego chleba, lub sucharki namoczone w mleku
- 4 plastry szynki
- oliwa
- sól i pieprz
- Cukinie opłukaj i ugotuj około 10 minut w osolonej wodzie.
- Następnie wyjmij je z wody i ostudź.
- Odetnij górną część, która będzie przykrywką. Wnętrze cukinii – miąższ – wybierz łyżeczką.
- W misce wymieszaj miąższ z posiekaną bazylią, pietruszką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj jajo, ricottę, namoczony chleb i szynkę pokrojoną w paseczki. Dodaj odrobinę oliwy, przypraw pieprzem i solą, dokładnie wymieszaj.
- Nałóż farsz do wnętrza cukinii, przykryj je i umieść w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C, najlepiej z termoobiegiem, na około pół godziny.
- Podawaj na ciepło, np z pieczywem. Smacznego!
Pomysłowa cukinia, w takiej postaci jeszcze nie próbowałam 🙂
Spróbuj, to smaczne i lekkie danie 🙂
Dosłownie wyprowadziłaś tej niedzieli rodzinę w POLE ,zdjęcia przepiękne, a pomysł z cukinią doskonały.Pozdrawiamy.
Lepiej wyprowadzić w pole, niż nań zagonić 😉 Buziaki!
już przestań wrzucać w kółko takie ładne zdjęcia bo zaraz pęknę z zazdrości tym bardziej, że mnie ogromne lenistwo ogarnęło ;P
Ja dopiero się rozkręcam 😉
Piękny spacer i pyszne jedzenie. Czego chcieć więcej? 🙂
Chrupiące chipsy z cukinii! Fajny pomysł! jutro mam zamiar ususzyć pomidory w piekarniku, więc może przy okazji zrobię takie chipisy
Czipsy fantastyczne. I jakie fotogeniczne.
Byle do weekendu… zwłaszcza takiego pięknego 🙂
Genialne 🙂 moja ukochana cukinia 🙂 chipsy extra 🙂
Fiu, fiu, jakie tu pyszności!
Kusicielstwo 🙂