Piękna niedziela i cukinia w roli głównej

To była gorąca, sielska niedziela. Wybraliśmy się na długi spacer – tam, gdzie słychać tylko świerszcze w trawie, a łąki mają intensywny zapach rumianku. Napełniliśmy swoje mieszczańskie płuca zdrowym, wiejskim powietrzem. Wróciliśmy zmęczeni i szczęśliwi, a potem zjedliśmy pyszną obiadokolację. Dziś, proszę Państwa,  cukinia w roli głównej. Aromatycznie, naturalnie i zdrowo. Zapraszam i życzę pięknego tygodnia 🙂

Antipasti

chipsy z cukinii

  • 3 – 4 podłużne cukinie, żółte lub zielone
  • oliwa ( około pół szklanki )
  • 2 ząbki czosnku
  • garść bazylii
  • sól, najlepiej fleur de sel
  • świeżo zmielony pieprz
  1. Nagrzej piekarnik do 150° C.
  2. Cukinie opłukaj. Przy pomocy nożyka lub tzw. mandoliny do obierania warzyw potnij cukinie na cienkie paseczki.
  3. Ułóż je na papierze do pieczenia, posyp lekko solą i pieprzem i wstaw do piekarnika na minimum 15 minut*
  4. Obierz czosnek i przepuść go przez praskę, lub pokrój drobniutko. Bazylię opłukaj i posiekaj. Do miseczki wlej oliwę, wymieszaj z czosnkiem i bazylią.
  5. Kiedy cukinia będzie sucha i chrupiąca, podawaj ją z aromatyczną oliwą jako bardzo smaczną i zdrowszą od zwykłych chipsów przekąskę, smacznego!

* mnie to zajęło około pół godziny, następnie jeszcze chwilę suszyłam cukinię w piekarniku nagrzanym do 100° C. Możesz również suszyć warzywa na grillu.

Cukinia faszerowana

porcja dla 4 osób

  • 4 okrągłe cukinie
  • 125 g sera ricotta
  • 1 jajo
  • 10 listków bazylii
  • 10 gałązek pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 2 kromki czerstwego chleba, lub sucharki namoczone w mleku
  • 4 plastry szynki
  • oliwa
  • sól i pieprz
  1. Cukinie opłukaj i ugotuj około 10 minut w osolonej wodzie.
  2. Następnie wyjmij je z wody i ostudź.
  3. Odetnij górną część, która będzie przykrywką. Wnętrze cukinii – miąższ – wybierz łyżeczką.
  4. W misce wymieszaj miąższ z posiekaną bazylią, pietruszką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj jajo, ricottę, namoczony chleb i szynkę pokrojoną w paseczki. Dodaj odrobinę oliwy, przypraw pieprzem i solą, dokładnie wymieszaj.
  5. Nałóż farsz do wnętrza cukinii, przykryj je i umieść w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C, najlepiej z termoobiegiem, na około pół godziny.
  7. Podawaj na ciepło, np z pieczywem. Smacznego!

Przepisy z francuskiego Elle à table nr 77

12 thoughts on “Piękna niedziela i cukinia w roli głównej

  1. Dosłownie wyprowadziłaś tej niedzieli rodzinę w POLE ,zdjęcia przepiękne, a pomysł z cukinią doskonały.Pozdrawiamy.

Don't be shy, leave a comment :)