Bigos z grzybkiem – najprostszy przepis

Dawno temu, kiedy jeszcze nie gotowałam w swoim domu, bigos wydawał mi się jedną z najtrudniejszych potraw. Tyle razy słuchałam o różnych sposobach jego przyrządzania, o rodzajach mięs, kociołkach żeliwnych nad ogniskiem, biesiadach po polowaniu na dzika i innych enigmatycznych historiach. Musiało minąć sporo czasu, do momentu, kiedy zdecydowałam się ugotować swój własny. I wtedy cała ta tajemnicza otoczka prysła niczym bańka mydlana – bigos okazał się banalnie prosty!

Jest jednak jeden warunek: nie można ulegać przekonaniu, że do garnka z bigosem, możemy bezkarnie wrzucić wszystko. Mięso powinno być dobrej jakości, kapusta smaczna, a cały proces gotowania obdarzony naszym szacunkiem i odrobiną uczucia. Bigos na to zasługuje, jest w końcu naszym wielkim dobrem narodowym, naszą polską dumą, nieprawdaż? 😉

*****

Przepis na Bigos z grzybkiem

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 500 g mięsa wołowego ( ładny kawałek na pieczeń )
  • 4 małe smaczne kiełbaski wędzone
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub smalcu
  • 2 suszone prawdziwki
  • pieprz, sól
  • kilka listków laurowych i ziarenek ziela angielskiego
  • płaska łyżeczka przyprawy la chinata
  • możesz dodać resztkę sosu z pieczeni, kawałek smażonego kurczaka, itp.
  1. Odciśnij kapustę i zachowaj kwas na później ( może się przydać, jeśli bigos będzie mało kwaśny ). Jeśli potrzeba, posiekaj kapustę nożem.
  2. Mięso pokrój na małe kawałki i usmaż na tłuszczu*. Powinno mieć ładny, brązowy kolor.
  3. Do mięsa dodaj kiełbasę pokrojoną w kostkę i również usmaż.
  4. Dodaj kapustę, przyprawy, koncentrat pomidorowy oraz grzybki. Dolej do garnka trochę wody ( około 1 szklanki ).
  5. Duś pod przykryciem na małym ogniu minimum 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.
  6. Sprawdź smak bigosu, jeśli potrzeba, dolej trochę kwasu. Pamiętaj, że po każdym kolejnym podgrzaniu smak bigosu jest lepszy, więc nie przesadzaj z solą i innymi przyprawami.
  7. Jedz na gorąco z pieczywem. Smacznego!

* odkąd kupiłam swoją żeliwną kokotkę ( na zdjęciu w tym wpisie ), większość potraw przyrządzam właśnie w niej. Zdecydowanie poprawił się smak jedzenia – polecam Wam taki porządny garnek!

Chlebek widoczny na zdjęciu zrobiony został przeze mnie według tego przepisu.

Przepis bierze udział w akcji:

5 thoughts on “Bigos z grzybkiem – najprostszy przepis

  1. Zgadzam się z każdą Twoją radą. Uwielbiam bigos za polskość i za fakt że potrzebuje naszego czasu by wyszedł pysznie. Chyba już wiem co będzie grane jutro na obiad, albo nawet dziś, w Warszawie 15 stopni!

Don't be shy, leave a comment :)