Tonka pochodzi z Ameryki Południowej, z północnego regionu Orinoko. Obecnie jej największymi producentami są Nigeria i Wenezuela. Są to ziarna / fasolki / nasiona pewnego tropikalnego drzewa Dipteryx odorata, zwanego również „cumaru” lub „kumaru”. Zawarta w nich substancja – kumaryna nadaje im wspaniały aromat, ale ze względu na toksyczne właściwości nie jest wskazane spożywanie jej w większych ilościach. Sprzedaż nasion Tonka jest nawet zabronione w niektórych krajach ( np. USA ). Szkodliwy wpływ kumaryny ( która występuje także w cynamonie ) nie jest do końca udowodniony: klik, więc możemy być spokojni i z umiarem stosować ją w naszej kuchni. Przynajmniej ja mam taki zamiar 🙂
Fasolki Tonka znajdują się w środku owocu, który suszy się przez cały rok. Następnie ziarna są wydobywanie i przetwarzane poprzez moczenie ich w alkoholu ( najczęściej jest to rum) przez 24 godziny, a potem suszone. W trakcie tych czynności zachodzi proces fermentacji, a zawartość kumaryny może sięgać nawet 10 proc. Kryształki kumaryny bywają widoczne poniżej naskórka nasion.
Fasolki Tonka są ciemne, pomarszczone, mają brązowe i gładkie wnętrze. Ich zapach przypomina aromat wanilii, migdałów, cynamonu i goździków, dlatego najczęściej wykorzystywane są do wzbogacenia smaku słodkich potraw, słodyczy na bazie kokosu, orzechów włoskich, czy sałatek owocowych. Nadają się również do słodkich ziemniaków, potraw z dyni czy przegrzebków. Są wykorzystywanie w przemyśle perfumeryjnym i tytoniowym, a także do przyprawienia napojów alkoholowych.
Fasolki Tonka są najczęściej sprzedawane w całości. Tuż przed użyciem należy je zetrzeć na tarce, podobnie jak gałkę muszkatołową. Połowa fasolki wystarczy do zaromatyzowania potrawy dla czterech osób. Słyszałam, że ta przyprawa poprawia krążenie i korzystnie wpływa na zestresowany organizm.
Przepisy z tonką:
Ryż na mleku o smaku tonki i wanilii
Strony, z których korzystałam: Bea w kuchni, Spice Pages, Wikipedia
Super, a gdzie można ją kupić? Poluję na nią już cały rok 🙂 Pozdrawiam
Ja też polowałam dość długo. Kupiłam we Francji, bo tu mieszkam, ale w necie, w sklepach wysyłkowych też widziałam 🙂
Tonke mozna w PL zamowic np. w tej hurtowni : http://www.lamondefoods.pl/feve-tonka-parfumeur-d-esprit.html ale poza granicami PL powinno byc taniej 😉
Ciesze sie, ze moj wpis sie przydal i mam nadzieje, ze tonka Ci posmakuje 🙂
Pozdrawiam!
Pewnie, że się przydał – wiele ciekawych informacji, nie tylko o tych fasolkach 🙂 Ja kupiłam ten słoiczek za prawie 9 euro. Już jadłam tonkę w postaci takiej mieszanki przypraw, ale to nie to samo. Pachnie pięknie, tak delikatnie. Mam nadzieję, że się nie otrujemy ;))) Pozdrawiam!
Ciekawe informacje.
muszę na nią zapolować 🙂
Nie słyszałam o tej przyprawie, ciekawa jestem jej zastosowań:) czekam na przepisy:)